Dacă sunteți familiarizați cu roata culorilor, știți desigur că ea constituie baza combinațiilor de culoare sau, a așa ziselor scheme de colorare.
Există multe scheme de culoare dar cele mai cunoscute sunt:
Schema monocromatică
Presupune utilizarea unei singure culori în cel puțin trei nunațe diferite și multe texturi.
Este indicată folosirea acestei scheme în una, două camere și nu în întreaga locuință, pentru a evita monotonia.
Schema analogă
Constă în utilizarea de 2 - 3 colori vecine pe roata culorilor, de preferat, toate culorile calde sau toate reci. De exemplu: albastru-mov-verde sau portocaliu-roșu-galben.
Este recomadat ca una dintre culori sa fie predominantă, utilizată în proporție de 50 – 60 %, în timp ce celalalte două să fie utilizate ca accente.
Schema complementară
Presupune folosirea culorilor opuse pe roata culorilor. Culorile opuse își vor anula reciproc efectul cald sau rece, rezultatul fiind un efect neutru. În acest caz, una va fi culoare dominantă, cealaltă accent. Iar adacă una dintre culori este saturată, vibrantă, cealalta va trebui sa fie mai deschisă sau pudrată. Este dificilă utilizarea a 2 culori saturate, complementare.
Schema split complementară
Este schema cu o culoare principală și 2 culori accent aflate de o parte și de alta a culorii complementare acesteia. De exemplu, verde, roșu-violet, roșu-portocaliu ori roșu cu verde-galben și verde-albastru.
Schema triadică
Presupune combinarea a trei culori, egal distanțate pe roata culorilor. Verde-violet-portocaliu. La fel ca în schemele precedente, una dintre culori este pricipală, celelalte două fiind utilizate ca accente, în proporții diferite.
Alegerea uneia sau alteia dintre scheme ține în primul rând de personalitatea fiecaruia dar și de destinația încăperilor, mărimea acestora și iluminare.
În final, scopul combinării culorilor și texturilor este acela de a crea o armonie vizuală care că contribuie la starea de bine și confort.