Verificare cod culoare auto: cum să identifici culoarea mașinii tale?

Verificare cod culoare auto: cum să identifici culoarea mașinii tale?

Sursa: Canva Pro

Verificarea codului de culoare auto este necesară în momentul în care vrei să acoperi niște zgârieturi, lovituri sau urme de rugină de pe caroseria mașinii tale cu vopseaua originală. Fiecăreia dintre nuanțele în care sunt vopsite automobilele i se asociază de către producător câte un cod. Pe baza acestuia, laboratorul nostru poate prepara pe loc vopseaua, cu ajutorul unor sisteme computerizate.

Așadar, unde găsești codul de culoare al mașinii? Îți explicăm mai jos tot ce trebuie să știi. 

 

Unde găsești codul de culoare al mașinii

Codul de culoare se regăsește pe o etichetă sau tăbliță amplasată în mașină, în diferite zone, în funcție de producător și modelul autovehiculului. Eticheta poate conține și alte informații despre autovehicul, precum seria de șasiu/numărul de identificare al vehiculului (VIN), modelul și anul de fabricație.

Verifică dacă eticheta cu codul de culoare auto se află pe tocul portierei șoferului sau a pasagerului. Alte locații posibile sunt: 

 • radiatorul;
 • interiorul compartimentului motor;
 • sub scaunul șoferului;
 • torpedoul;
 • spatele stâlpului din mijloc;
 • viziera șoferului sau pasagerului;
 • portbagajul, în locașul roții de rezervă sau pe capac.

Pentru mai multă rapiditate, îți recomandăm să folosești acest sistem de depistare a codului de culoare auto și să verifici localizarea etichetei în funcție de marca autovehiculului. 

 

Cum găsești codul de culoare pe etichetă

Structura codului de culoare auto poate varia în funcție de producătorul autovehiculului, dar în general este compus dintr-un set de caractere, care pot fi litere, numere, liniuțe sau diferite combinații ale acestor elemente. Caută în partea de jos marcajul EXT PT. / EXT PNT. / Paint No. sau o referință la culoare, fie prin termenul „color”, fie prin denumirea unei culori. 

Iată câteva exemple de coduri de culoare auto și etichete: 

 • Nissan: CG2

Verificare cod culoare auto: cum să identifici culoarea mașinii tale?

Sursa: April91

 

 • Honda: NH737MX

Verificare cod culoare auto: cum să identifici culoarea mașinii tale?

Sursa: April91

 

 • Volkswagen: LO41

Verificare cod culoare auto: cum să identifici culoarea mașinii tale?

Sursa: April91

 

Totuși, pe etichetele unor mărci de mașini nu este marcat clar codul de culoare auto. În cazul în care întâmpini această problemă și nu poți identifica singur culoarea mașinii tale, te așteptăm la cel mai apropiat magazin April91 pentru depistarea codului corect. 

Cataloagele mărcilor auto conțin o mare varietate de referințe acumulate de-a lungul anilor, unii producători colectând sute sau chiar mii de nuanțe distincte. Codurile de culoare pentru vopseaua auto nu sunt limitate la un anumit model sau an de fabricație, ci pot fi utilizate pentru mai multe modele de vehicule. 

 

Cum identifici culoarea mașinii tale

Pentru a găsi culoarea potrivită pentru mașina ta, ai nevoie de 4 informații: 

 • codul de culoare;
 • numele culorii;
 • marca autovehiculului;
 • anul autovehiculului.

Codul de culoare este cel mai important, deoarece oferă o identificare precisă a culorii autovehiculului. Celelalte informații, precum numele culorii, marca și anul autovehiculului, sunt necesare pentru a confirma identitatea corectă a culorii. Reține că, dacă vehiculul a fost vopsit, codul de culoare de pe etichetă nu te va ajuta să identifici culoarea mașinii. 

Există site-uri specializate în identificarea culorilor auto pe baza codului, care îți arată o reprezentare vizuală a vopselei. Mai eficient este, însă, să vizitezi unul dintre magazinele noastre de vopsele auto. Profesioniștii noștri au experiență în identificarea culorilor auto și te pot ajuta să afli denumirea exactă a vopselei pe baza codului și a celorlalte informații furnizate. De asemenea, o putem prepara pe loc și o putem îmbutelia în spray. 

 

Metode alternative de identificare a culorii mașinii

Dacă eticheta cu codul de culoare lipsește sau nu poate fi citită, o altă metodă de identificare a culorii autovehiculului este cu ajutorul seriei de șasiu (numărul VIN - Vehicle Identification Number). 

Seria de șasiu este codul unic atribuit fiecărei mașini după fabricare. Este formată din 17 caractere ce pot fi numere și litere, cu excepția literelor Q(q), I(i).

O poți găsi în talonul mașinii sau pe aceeași tăbliță/etichetă pe care este menționat codul de culoare, despre care am vorbit mai sus. Poți contacta distribuitorul oficial al vehiculului tău și acesta îți va comunica, pe baza seriei de șasiu, codul de culoare auto. Corectarea zgârieturilor și a petelor de pe caroseria mașinii este esențială pentru prevenirea deteriorării acesteia în timp, menținerea valorii mașinii și protejarea stratului de vopsea și a finisajului. În plus, o mașină fără zgârieturi și pete inestetice va oferi o impresie mai bună celor care o văd.

Utilizând informațiile din acest articol, vei identifica rapid codul de culoare al mașinii tale și vei putea achiziționa pe loc, după o vizită cu automobilul la unul dintre magazinele April91, exact vopseaua pe care o cauți.  Astfel, vei putea repara cu succes orice zgârieturi sau pete inestetice, asigurând aspectul impecabil al mașinii tale.