
Văruirea pomilor este o tehnică importantă de îngrijire a pomilor, care îi protejează împotriva dăunătorilor, arsurilor și crăpăturilor la nivelul scoarței. Se practică toamna și primăvara, după toaletarea pomilor și doar când condițiile meteo sunt favorabile. În acest articol vom detalia etapele tratamentului de primăvară cu var la pomii fructiferi și alți arbori și vom explica de ce este necesară văruirea, cum se efectuează și cu ce soluții. Văruirea este o operațiune relativ simplă, dar care necesită atenție și răbdare pentru a fi realizată corespunzător.
De ce se văruiesc pomii primăvara?
Văruirea pomilor în sezonul de primăvară are rolul de a proteja scoarța acestora împotriva dăunătorilor ce apar în timpul verii. Prin aplicarea varului se distrug ouăle depuse de insecte și se elimină paraziții din crăpăturile scoarței, prevenind astfel dezvoltarea lor ulterioară.
Văruirea primăvăratică previne problemele cauzate de excesul de lumină ce poate cauza „arsuri” pe trunchi și pe baza ramurilor, făcând ca frunzele să rămână mai mici și culoarea lor verde să fie mai puțin intensă. Culoarea albă reflectă lumina și căldura, împiedicând astfel creșterea temperaturii țesuturilor peste limita lor de rezistență.
Aplicarea varului pe pomi la începutul primăverii are și un rol estetic, transformând grădina sau livada într-un spectacol de culoare.
Cu ce soluții poți vărui pomii?
Fiecare agricultor sau proprietar de livadă prepară soluția pentru văruit pomii după anumite rețete care pot varia în funcție de zona țării sau de tradiția familiei. Iată care sunt cele mai populare soluții pentru văruitul pomilor!
Lapte de var
Pentru a prepara laptele de var (hidroxid de calciu), vei amesteca var nestins (oxid de calciu) cu apă în cantități variabile, între 1 și 3 kg de var la fiecare 10 litri de apă. În această soluție de bază poți adăuga aracet, lut, ipsos sau un adjuvant special pentru a crește aderența la scoarța copacului. Pentru a îndepărta dăunătorii, poți pune un insecticid, iar pentru o dezinfectare mai bună, sulfat de cupru, dar trebuie să respecți cu atenție dozajul indicat pe etichetă, deoarece o cantitate prea mare poate afecta creșterea pomilor.
Var lavabil
Varul lavabil este un produs natural, fără conservanți, ce poate fi folosit cu succes pentru a vărui pomii. Compoziția sa, formată din var hidratat, materiale de umplutură, lianți și aditivi, îl face sigur pentru mediul înconjurător.
Deși este utilizat în principal pentru vopsirea subsolurilor, pivnițelor, garajelor și depozitelor,
varul lavabil are proprietăți de dezinfectant natural, care ajută la prevenirea apariției bolilor și la protejarea tulpinilor copacilor de atacul dăunătorilor.
Unul dintre avantajele majore ale varului lavabil este PH-ul său mare, de peste 12,5. Acest lucru îl face un dezinfectant natural puternic, capabil să omoare bacteriile și să prevină apariția bolilor la pomii fructiferi sau la alte plante din grădină. În plus, varul lavabil are un cost mai bun decât alte produse.
Soluție cu calciu
O alternativă la soluțiile anterioare pentru văruirea pomilor primăvara este soluția de concentrat de hidroxid de calciu și apă. Aceasta nu mai necesită un adaos de aracet sau altă substanță pentru creșterea aderenței la scoarță.
Pastă cu caolin
O soluție nutritivă pentru văruitul pomilor este pasta realizată din argilă fină (caolin) pentru uz agricol, amestecată cu apă de ploaie și balegă de vacă. Mai puțin întâlnită la noi este varianta combinării caolinului cu lapte degresat în proporția necesară pentru a ajunge la o consistență ce permite văruirea.
Cum se văruiesc pomii?
Înainte de a aplica soluția de văruit, trunchiul copacului trebuie bine curățat de dăunători și ouăle acestora folosind o
perie aspră. Deoarece scoarța trebuie să fie cât mai curată, vei îndepărta și lichenii sau mușchii. Aplică varul lavabil sau soluția aleasă folosind o bidinea sau un pulverizator, începând de la baza ramurilor și continuând în jos, către rădăcină. Protejează-ți mâinile cu mănuși și ai grijă ca varul să pătrundă bine scoarța copacului, deoarece nu este suficient să îl aplici doar la suprafață.
Când se face văruirea de primăvară?
Perioada optimă pentru văruirea de primăvară a pomilor este o zi fără ploaie sau vânt, după ce aceștia au fost toaletați și stropiți. Este necesar ca trunchiul copacilor să nu fie umed la momentul aplicării, iar soluția să aibă timp să se usuce după aceea, așa că ideal ar fi să identifici, pentru operațiunea de văruire a pomilor, o perioadă de cca 3 zile fără ploi, cu temperaturi pozitive și în timpul nopții.
În ce situații este interzisă văruirea pomilor?
Timp de doi ani de la plantare, copacii nu se văruiesc, deoarece nu au scoarța suficient de rezistentă. Varul se aplică doar pe pomii cu scoarța matură, a căror vârstă este mai mare de trei ani.
Văruirea pomilor poate preveni deteriorarea pomilor și poate îmbunătăți producția de fructe. Este important ca aceștia să fie văruiți în perioada optimă, cu soluțiile adecvate. În acest fel, pomii vor fi protejați și vor produce fructe delicioase și sănătoase.