Reparații zgârieturi auto: Soluții rapide pentru mașina zgâriată

Reparații zgârieturi auto: Soluții rapide pentru mașina zgâriată

Sursa: Shutterstock

Vrei să înveți cum se fac cele mai rapide reparații pentru zgârieturi auto? Ai găsit articolul care-ți arată trei soluții eficiente pentru a remedia zgârieturile de pe mașină, atât pe cele superficiale, cât și pe cele mai profunde. Știm că este o experiență frustrantă și descurajantă să-ți găsești mașina zgâriată, însă cu instrumentele și tehnicile adecvate, îi poți restabili aspectul inițial.

Există 3 tipuri principale de zgârieturi care pot apărea pe mașina ta: 

 • Zgârieturi superficiale, care se găsesc doar în stratul de lac transparent al vopselei. De obicei sunt cauzate de pietricele sau frecări ușoare și pot fi îndepărtate ușor cu produsele și tehnicile potrivite. 
 • Zgârieturi medii, care au ajuns până la vopsea. Acestea sunt cauzate de contactul cu pietre sau alte obiecte mai mari și pot necesita reparații mai extinse. 
 • Zgârieturi adânci, care au pătruns atât stratul de lac, cât și cel de vopsea și au ajuns până la stratul de grund al mașinii. Aceste zgârieturi auto pot necesita reparații profesionale. 

 

Cum afli tipul zgârieturii de pe caroseria mașinii

Reparații zgârieturi auto: Soluții rapide pentru mașina zgâriată

Sursa: Shutterstock

Poți evalua într-un mod simplu gravitatea zgârieturii de pe mașină, folosind unghia. Trece-o ușor peste zgârietură: dacă alunecă fără să se prindă în ea, cel mai probabil ai de-a face cu o zgârietură superficială. Altfel, fisura este una adâncă, ce ajunge până la stratul de vopsea ori grund.

Cu toate că și zgârieturile foarte adânci, până la tablă, pot fi reparate de neprofesioniști, îți recomandăm ca în acest caz să apelezi la un atelier specializat, pentru cele mai bune rezultate.  

 

Cum remediezi zgârieturile superficiale de pe mașina ta

Aceste zgârieturi care afectează doar stratul de lac transparent pot fi corectate astfel: 

 

Cum repari zgârieturile care au ajuns la stratul de vopsea al mașinii

Reparații zgârieturi auto: Soluții rapide pentru mașina zgâriată

Sursa: Shutterstock

Pentru zgârieturile care au trecut prin stratul de lac și au afectat vopseaua, ai în vedere faptul că procesul de remediere este mai complex. Vei avea nevoie de produse speciale, răbdare și mișcări precise. Pentru cele mai bune rezultate, îți recomandăm să te adresezi unor profesioniști. Dacă vrei să repari singur zgârieturile auto de adâncime medie, iată cum poți proceda: 

 • Spală zona afectată sau toată mașina, șterge-o și așteaptă să se usuce complet. Degresează zona cu o lavetă din microfibră și un degresant auto, apoi șterge cu o lavetă uscată. 
 • Aplică un spray filler acrilic monocomponent cu putere mare de încărcare, conceput special pentru reparații pe suprafețe mici. Poate fi suficient un singur strat pentru a umple zgârietura. Alege unul într-o culoare cât mai apropiată de cea a mașinii tale. O vei uniformiza mai târziu, când aplici vopseaua cu codul de culoare al mașinii.
 • După ce fillerul s-a uscat, șlefuiește conform indicațiilor producătorului. Pentru spray-ul recomandat mai sus, de exemplu, poți șlefui ud cu granulații cuprinse între P800-P2000 sau uscat cu P400-P800. 
 • Alege un spray cu vopsea acrilică de retuș în aceeași culoare ca a caroseriei. Dacă nu găsești nuanța potrivită de vopsea auto pentru retuș pe site, îți recomandăm să vizitezi cel mai apropiat magazin al nostru cu mașina, pentru a depista codul de culoare și a îmbutelia vopseaua auto mixată în spray. 
 • Aplică bandă de mascare în jurul zonei de reparat. 
 • Citește cu atenție instrucțiunile de utilizare a spray-ului cu vopsea de retuș. Scutură tubul timp de 3 minute înainte de utilizare, pentru a recombina pigmenții din interior. Testează vopseaua pe o bucată de carton și, dacă nu se pulverizează uniform, scutură din nou tubul câteva minute. 
 • Pulverizează apoi pe zgârietură de la cca 20-30 cm depărtare. Aplică mai multe straturi subțiri la intervale de aproximativ 5 minute.
 • Aplică un lac spray incolor, special pentru reparații punctuale, cu uscare rapidă. 
 • După ce lacul s-a uscat complet, polișează suprafața reparată, pentru uniformizare. 

 

Alte sfaturi pentru reparații zgârieturi auto reușite

 • Utilizează un diluant de pierdere care permite obținerea unei tranziții uniforme la nivelul stratului de vopsea sau lac. Acesta va facilita îmbinarea nuanțelor diferite, mai ales atunci când, de exemplu, vopseaua originală este decolorată.  După aceasta, suprafața va trebui șlefuită cu hârtie abrazivă cu granulații cuprinse între P2000-P4000. 
 • Testează spray-urile cu vopsea și lac pe o zonă ascunsă a caroseriei, pentru a verifica dacă sunt compatibile cu substratul și nuanța. 
 • Pentru a obține rezultate bune, urmează cu atenție instrucțiunile oferite de producător pentru fiecare produs, incluzând timpul de uscare recomandat și condițiile ideale de temperatură și umiditate pentru aplicare. 

 

Repararea zgârieturilor de pe caroserie poate fi o sarcină delicată, dar cu atenție și răbdare poți reda mașinii tale frumusețea. Specialiștii noștri îți stau la dispoziție pentru detalii referitoare la spray-urile April91 pentru reparații zgârieturi auto!