Planifici să redecorezi locuința și dorești să afli cum să pregătești corect pereții pentru zugrăvit cu lavabilă? Găsești în acest articol toate informațiile de care ai nevoie. Îți vom prezenta pașii principali pentru un context frecvent întâlnit în proiectele de amenajări și renovări, și anume pregătirea pereților vopsiți cu lavabilă pentru aplicarea unui nou strat de vopsea de același tip. De asemenea, vom explora câteva situații care pun deseori semne de întrebare celor care se pregătesc să zugrăvească și nu știu, de exemplu, dacă pot aplica lavabilă peste var.
Dacă vrei să vopsești pereții acoperiți cu lavabilă veche, trebuie să te asiguri că suportul este curat, degresat și desprăfuit, fără zone care se decojesc, crăpături sau denivelări. Acest lucru înseamnă că nu este recomandat să aplici un strat nou de lavabilă peste o suprafață cu vopseaua deteriorată sau acoperită cu prea multe straturi vechi.
Concret, iată care este procesul de lucru în acest caz:
Pentru a economisi timp și a evita întreruperile în timpul zugrăvirii, îți recomandăm să elaborezi o listă cu toate materialele de care ai nevoie și să calculezi cantitățile necesare de consumabile (glet, amorsă, vopsea). Asigură-te că ai:
- pensule si role de diferite dimensiuni adecvate pentru suprafețele pe care urmează să le zugrăvești;
- șpaclu, cancioc, cuțit, gletieră, șmirghel, perii de sârmă pentru curățarea și repararea pereților;
mănuși de protecție, ochelari de siguranță și mască pentru a te proteja de praf;
folie din plastic și benzi de mascare pentru zonele pe care dorești să le protejezi de stropi;
găleată, cârpe, soluții degresante pentru spălarea pereților;
chit de cuțit, glet pentru reparații, grund sau amorsă.
Pasul 2. Protejează mobilierul, podeaua și prizele
Pentru a asigura un mediu curat și sigur în timpul procesului de zugrăvire:
- mută mobilierul din încăpere sau acoperă-l cu folie de protecție;
- acoperă podeaua cu folie din plastic fixată cu bandă adezivă;
- acoperă prizele și întrerupătoarele cu bandă de mascare pentru a le proteja de vopsea.
Poți întâmpina mai multe situații în această etapă:
3.1 Dacă lavabila veche este în stare bună, este suficient să desprăfuiești peretele cu mătura sau un pămătuf și să-l degresezi cu o cîrpă umezită într-o soluție de apă cu detergent de vase. Apoi aștepți să se usuce înainte de a trece la pasul 4.
3.2 Dacă vopseaua veche este crăpată, fisurată sau denivelată în unele zone, fă reparațiile necesare.
Curăță eflorescențele prin răzuire cu șpaclul, peria de sârmă sau prin decapare.
Astupă găurile și fisurile cu chit de cuțit.
Se poate întâmpla ca petele de grăsime, umezeală, mucegai sau rugină să poată fi îndepărtate complet doar prin înlăturarea tencuielii până la partea curată a zidului. Curăță și chituiește folosind materiale compatibile cu suportul și tencuiala.
Ține cont de faptul că mortarele noi, inclusiv reparațiile, au nevoie de minimum 28 de zile pentru întărire și uscare.
Șlefuiește zonele reparate și curăță pereții ca în pasul 3.1.
3.3 Dacă vrei să zugrăvești pereți acoperiți cu multe straturi de lavabilă sau dacă vopseaua veche este mult prea deteriorată, este indicat să o îndepărtezi complet înainte de a zugrăvi.
Spală pereții folosind o bidinea și o găleată cu apă, apoi așteaptă cca 15 minute înainte de a răzui vopseaua veche cu șpaclul. Menține instrumentul într-un unghi cât mai mic pentru a nu deteriora tencuiala. Totuși, dacă observi zone în care gletul s-a umflat, îndepărtează tencuiala până la zid și repară cu chit sau aplică un strat proaspăt de glet.
După ce se usucă toate suprafețele, inclusiv cele reparate, șlefuiește pereții pentru a obține un suport neted și nivelat, apoi pregătește-i ca în pasul 3.1.
Pasul 4. Alege și aplică amorsa adecvată
Înainte de a aplica vopsea lavabilă nouă peste zugrăveala veche, îți recomandăm să grunduiești pereții cu amorsa Passiflora. Aceasta trebuie diluată corect, respectând raportul de 1 parte amorsă și 4 părți apă. Dacă nu este diluată corespunzător, există riscul obținerii unei suprafațe sticloase și nonabsorbante.
Aplicarea amorsei are multiple beneficii, inclusiv îmbunătățirea aderenței vopselei pe suprafața peretelui și prevenirea problemelor de decolorare sau apariția unor pete neuniforme. Amorsa poate fi aplicată prin pulverizare sau cu ajutorul unei pensule sau role. Este important să urmezi instrucțiunile de pe ambalajul amorsei pentru a obține rezultate optime.
În situația în care vrei să schimbi culoarea pereților, îți recomandăm un grund vopsea Premium Passiflora, care poate înlocui un strat de vopsea lavabilă.
Dacă suprafața pe care urmează să aplici vopsea lavabilă este poroasă sau sfărâmicioasă, consolideaz-o cu un grund de penetrare pentru a îmbunătăți aderența vopselei.
Asigură-te că respecți instrucțiunile specifice fiecărui produs folosit în procesul de pregătire a pereților pentru zugrăvirea cu lavabilă și vei obține un rezultat de calitate.
Dacă peretele este nou și gletuit, urmând să fie zugrăvit pentru prima dată, recomandăm utilizarea unui grund de penetrare cu particule mici, care are capacitatea de a egaliza și regla absorbția, pătrunzând în profunzimea suportului și întărindu-l. Un exemplu potrivit este grundul de penetrare Vektorr 7. Diluarea se face în raport de 1 parte grund și 1 parte apă.
Înaintea amorsării peretelui va trebui să cureți pereții, îndepărtând orice urmă de praf sau murdărie, cu o perie sau o lavetă umedă.
Vopseaua lavabilă poate fi aplicată peste vopseaua decorativă existentă, însă este important să verifici calitatea și compatibilitatea celor două tipuri de vopsele, să pregătești corespunzător suprafața peretelui și să aplici un strat de grund înainte de a aplica vopseaua lavabilă. Aceste măsuri vor ajuta la obținerea unui rezultat final uniform.
Poți zugrăvi cu vopsea lavabilă peste var dacă acesta nu este deteriorat, cu condiția să pregătești corect pereții pentru vopsire.
Îndepărtează varul umflat și repară cu chit zonele respective cu șpaclul sau cu gletiera, în funcție de mărimea acestora. După aceea șlefuiește pereții cu folie abrazivă de granulație medie și desprăfuiește. Aplică amorsa cu bidineaua și, acolo unde este necesar, cu pensula, apoi lasă să se usuce.
Ai tapet pe pereți și vrei să aplici lavabilă? Dacă acesta este într-o stare bună, nu este dezlipit și nu are pete de mucegai, îl poți vopsi.
Verifică înainte într-o zonă ascunsă cum se comportă la aplicarea amorsei și vopselei, pentru a te asigura că nu se dezlipește. Dacă decizi să îl vopsești, sparge eventualele bule de aer cu o seringă și lipește tapetul din zona respectivă cu adeziv, folosind aceeași seringă. Se poate aplica vopseaua direct peste tapetul grunduit în prealabil, dar este indicat să acoperi mai întâi cu glet suprafața pentru a o nivela, mai ales dacă nu vrei să păstrezi reliefurile unui tapet texturat. Indiferent dacă optezi pentru glet sau nu, înainte de amorsare pereții trebuie să înlături praful.
Altfel, dă jos tapetul cu ajutorul unui șpaclu, trăgând fâșiile de jos în sus. Tratează apoi suprafața ca în pasul 3.3.
Cele două tipuri de vopsea au baze diferite, ceea ce va duce la probleme de aderență și durabilitate. Lavabila aplicată peste vopseaua în ulei nu se va menține corespunzător pe suprafață, existând riscul să se decojească.
Da, se poate zugravi cu vopsea lavabilă peste rigips. Cea mai sigură opțiune este să gletuiești mai întâi pereții din gips-carton. Șlefuiește suprafețele gletuite, desprăfuiește, aplică amorsa și apoi vopseaua lavabilă.
Pregătirea corectă a pereților pentru zugrăvit cu lavabilă este esențială pentru a obține un rezultat de calitate și durabil. Fie că alegi să aplici lavabilă pe pereți noi, gletuiți, peste lavabilă, var sau tapet, este important să urmezi pașii principali prezentați în acest articol pentru a te asigura că vei obține un finisaj impecabil.