Mobila veche: ce poți face cu aceasta?

Mobila veche: ce poți face cu aceasta?

Sursa: Shutterstock

Mobila veche ascunde adesea un potențial creativ neexplorat, iar dacă știi ce poți face cu ea, poți transforma piesele aparent uitate în opere de artă funcționale, aducând o notă distinctivă și personală în căminul tău. Vei afla din acest articol cum să recondiționezi mobilierul deteriorat și cum să-l transformi în obiecte moderne și practice. De la aplicarea baițurilor și lacurilor, până la crearea unor piese cu totul noi, vei găsi aici inspirație pentru a valorifica mobilierul vechi.

 

Recondiționare vs. restaurare

Înainte de a-ți arăta ce poți face cu mobila veche, trebuie să clarificăm termenii „recondiționare” și „restaurare” care, contrar părerii populare, nu sunt interșanjabili, ci desemnează procese distincte de îmbunătățire a pieselor de mobilier.

Restaurarea se concentrează pe readucerea piesei la starea inițială, utilizând materialele originale și conservând designul său original. Acest proces este, de obicei, încredințat profesioniștilor în restaurare. Pe de altă parte, recondiționarea implică repararea și aducerea la funcționalitate a mobilei, fără neapărat a menține aspectul inițial. Procesul de recondiționare poate fi abordat și în proiecte de tip DIY, utilizând resurse și unelte disponibile la îndemână.

Dacă intenționezi să restaurezi o piesă de mobilier veche, mai ales una valoroasă, sau să remediezi mici defecte de suprafață, îți recomandăm să consulți specialiști în domeniu. În caz contrar, există riscul să diminuezi valoarea piesei și să o transformi într-un obiect simplu, chiar dacă funcțional și estetic.

 

Recondiționare mobilă veche din lemn: sfaturi pentru aplicarea baițurilor și lacurilor

Poate ai găsit în podul bunicilor câteva piese de mobilier vechi cu valoare sentimentală și vrei să le îmbunătățești aspectul pentru a le integra în decorul casei tale, sau poate îți place să vizitezi târgurile de vechituri în căutarea unor piese cu personalitate. Pe lângă aspectul ecologic care contribuie la reducerea cantității de deșeuri, alegerile tale vor contura un stil decorativ aparte și te pot ajuta să economisești bani cu mobilarea locuinței. 


Totuși, când începi un proiect de recondiționare a mobilierului vechi, trebuie să parcurgi cu atenție anumite etape. De asemenea, trebuie să alegi produsele adecvate pentru locul în care vei amplasa mobilierul. Există diferențe semnificative în formularea finisajelor pentru aceste două medii, având în vedere condițiile diferite de expunere și utilizare.

Finisajele pentru exterior trebuie să ofere protecție robustă împotriva condițiilor meteo extreme și razelor UV. Lacurile și baițurile pentru interior, însă, trebuie să ofere o protecție adecvată împotriva umidității, pentru a preveni deteriorarea în cazul contactului cu lichide vărsate.

 

Pași recondiționare mobilă cu lac

Mobila veche: ce poți face cu aceasta?

Sursa: Shutterstock

  1. Îndepărtează finisajul până la lemn. Acest proces poate fi realizat cu o mașină de șlefuit, manual sau cu un decapant.
  2. Repară și netezește lemnul cu chit special.
  3. Șlefuiește, desprăfuiește, degresează suprafața.
  4. Aplică baițul prin pulverizare, imersie sau cu buretele. Lasă să se usuce timpul specificat de producător.
  5. Aplică grundul cu o pensulă sau un trafalet. După ce se usucă primul strat, desprăfuiește cu grijă pentru a obține o peliculă de lac netedă.
  6. Aplică lacul pentru lemn într-un singur strat. Poți folosi pensula, rola sau pistolul.
  7. Poți da chiar două straturi de lac, la interval de 3 ore. Șlefuiește primul strat și desprăfuiește, pentru o aderență mai bună și un aspect mai curat. 

 

Recondiționare mobilă cu vopsea

Mobila veche: ce poți face cu aceasta?

Sursa: Shutterstock

Dacă intenționezi să utilizezi vopsea în loc de lac, procesul de aplicare devine mai simplu. În acest caz, baițul nu mai este necesar, iar procedura se rezumă la utilizarea unui strat de grund pentru lemn și la aplicarea a două straturi de vopsea, cu șlefuire între ele, pentru a asigura o suprafață netedă și uniformă.

Alegerea recondiționării cu vopsirea mobilei vechi este o opțiune potrivită atunci când dorești să acoperi defecte mai dificil de reparat. Astfel, poți transforma cu ușurință mobila veche în piese moderne și atrăgătoare, aducându-le în centrul atenției. 

 

Recondiționare mobilă cu efect de antichizare

Pentru a conferi lemnului un aspect îmbătrânit, după aplicarea vopselei va trebui să șlefuiești zonele supuse uzurii. Folosește bureți abrazivi cu granulație mare și fă mișcări circulare, astfel încât să obții un aspect natural. Pentru un plus de autenticitate, poți crea semne de lovire pe muchii sau în alte locuri care, în mod natural, ar fi suferit astfel de urme în decursul timpului.

Apoi, folosind o hârtie abrazivă cu granulație fină, netezește suprafața lemnului. Aplică două straturi de lac mat după ce cureți minuțios praful rezultat în urma șlefuirii. Această etapă finală protejează lemnul și intensifică efectul de antichizare, conferind mobilierului vechi un aspect autentic, plin de caracter.  

 

Mobila veche transformată în obiecte de mobilier moderne și practice

Poți transforma mobila veche fie prin upcycling, fie prin reconversie.

 
Upcycling

Mobila veche: ce poți face cu aceasta?

Sursa: Shutterstock

Prin upcycling se reutilizează creativ mobilierul vechi. Acest proces implică transformarea acestuia într-un alt obiect cu o valoare mai mare sau o utilitate superioară decât cel original. Obiectul rămâne în principal intact sau este îmbunătățit într-un mod care îi crește valoarea estetică sau funcționalitatea. De exemplu, poți folosi uși vechi pentru a crea o masă originală. 

Reconversie

Mobila veche: ce poți face cu aceasta?

Sursa: Shutterstock

Reconversia implică schimbarea scopului inițial al unui obiect sau material și adaptarea lui pentru a îndeplini o funcție complet diferită.
Obiectul poate suferi modificări semnificative sau poate fi dezasamblat și refăcut pentru a îndeplini o altă nevoie sau scop. De exemplu, poți refolosi sertarele unei comode vechi pentru a crea rafturi suspendate pe perete. O altă idee creativă este să realizezi o etajeră de grădină din rafturile unei biblioteci vechi și țevi, pentru un vibe industrial. 

 

Recondiționarea mobilei vechi poate fi o experiență satisfăcătoare, cu rezultate spectaculoase dacă aplici sfaturile corecte pentru utilizarea baițurilor și lacurilor. Pe site-ul nostru vei descoperi o gamă variată de produse specializate în recondiționarea mobilei vechi, concepute pentru a-ți facilita procesul creativ. Indiferent dacă ești la început de drum sau un pasionat al recondiționării mobilei, vei găsi aici resursele și instrumentele de care ai nevoie pentru a transforma fiecare piesă veche într-o comoară de actualitate. Dă viață amintirilor și conferă mobilei vechi o șansă de a străluci din nou!