Găsește combinația de culori perfectă pentru tine!

Alb, gri, albastru sau verde? Ori, poate culori mai calde, care sa se asorteze cu canapeaua?

Alegerea culorilor pentru casa noastră este o treabă cât se poate de serioasă, care, în mod ideal, ar trebui să fie lăsată specialiștilor în design interior.

De la ei am cules însă câteva sfaturi și trucuri utile, menite să ne ajute în decorarea locului în care ne petrecem atât de mult timp.

Culorile joacă, incontestabil, un rol important în viața fiecăruia dintre noi.

Este cunoscut efectul psihologic al culorilor prin determinarea sau modificarea stării de spirit în prezența diferitelor culori.

Impactul culorilor asupra noastră este unul major, influențîndu-ne deciziile, dispoziția sau percepția asupra lucrurilor din jur. În sprijinul acestei afirmații vine utilizarea culorilor în terapii, design de orice fel, creații publicitare, logo-uri și, în general, în tot ce ține de vizual.

Avem, în general, spații mici, pe care încercăm să le utilizăm la maxim. Ne simțim uneori copleșiți de prea multe lucruri sau simțim că spațiul din jur e prea rece și plictisitor. Locuim adesea în spații incomode, cu laturi disproporționate, în care încadrarea mobilei și crearea unei ambianțe conformatbile devine o provocare.

Putem rezolva aceste neajunsuri fără eforturi financiare mari?

Răspunsul este: da!

Căminul nostru poate deveni prietenos, plăcut, propice comunicării, relaxant, sofisticat sau productiv, poate părea mai mare sau mai mic, prin alegerea unei scheme de culori pentru locuință, care mulțumește, în mod natural, ochiul uman.

Dar cum alegem culorile pentru casa noastră?

Culorile

Înainte de toate, trecem rapid în revistă roata culorilor și succinta lor clasificare.

Avem așadar culorile primare (CP): roșu, albastru, galben.

Din combinarea lor, două câte două, rezultă culorile secundare (CS): mov, verde și portocaliu.

Combinând o culoare primară cu una vecină, secundară, rezultă culorile terțiare: roșu-portocaliu, galben-portocaliu, galben-verde, verde-albastru, albastru-violet, roșu-violet.

Cele 12 culori sunt clasificate, în funcție de asocierea cu caldura sau frigul, în culori calde și reci.

Fiecarea culoare, amestecată cu alb, gri sau negru, va da nuanțe mai deschise, pudrate sau mai închise ale  culorii respective.

În afara acestora, mai avem culorile neutre care sunt: alb, negru, gri, maro, bej.

 

Sfaturi în alegerea culorilor.

Iată câteva sfaturi de luat în seamă atunci cand alegem culorile locuinței.

1.      Câte culori sunt permise într-o casă?

Trebuie sa stabilim de la început că locuința ta reflectă personalitatea ta și, ca atare, dacă ai o culoare preferată, aceea va trebui să fie culoarea de bază a casei iar dacă ai o culoare care nu îți place, cu certitudine aceasta trebuie exclusă din oricare schemă de colorare.

Ca regulă generală, într-o casă de dimensiuni medii, ar trebui sa avem 3-4 culori, fiecare culoare putând fi prezentă în maxim 3 nuanțe sau tonuri. Într-un apartament mic vom avea 2-3 culori, în timp ce într-o casă mare am putea avea mai multe culori care merg bine împreună. 

Dacă suntem în situația în care trebuie sa alegem culorile doar pentru o cameră din locuință, atunci vom avea în vedere culorile din restul casei, astfel încât acestea să se armonizeze în ansamblu.

În oricare dintre situații, vom avea cel puțin una dintre culori neutră. De asemenea, din cele 3-4 culori, una va fi culoarea pricipală, celelalte 2 culori vor fi folosite ca accente.

img1

 

2.      Alegerea culorilor în funcție de emoțiile induse.

Pentru că, da, culoarea induce emoție.

Stiai, de exemplu, că galbenul face bebelușii să plângă? Sau că roșul energizează iar verdele alungă oboseala?

Ei bine, pornind de la psihologia culorilor, putem induce emoțiile dorite în încăperile noastre.

Ai vrea în casă sau într-o cameră anume, o atmosferă de calm sau relaxare? Vei alege atunci, culori reci: violet, albastru, verde sau culori neutre: alb, bej, gri.

img1

 

Vrei un loc care stimulează energia si comunicare? Portocaliu, roșu și galben sunt cele mai potrivite pentru a crea această stare.

img1

 

 

Pentru sentimentul de securitate, creativitate și performanță, cele mai utilizate culori sunt alb cu bej, cu accente reci de verde, albastru ori mov.

img1

 

 

 

Roșul îți va induce curaj și pasiune.

img1

 

 

Iar movul îți va sugera întelepciune și spiritualitate sau calm, în varianta sa de mov-lavandă.

img1

 

Însă pentru a induce dragoste romantică sau platonică, grijă și securitate, rozul este o opțiune.

img1

 

Atenție însă la proporții.

Prea mult roșu poate crește ritmul cardiat, prea mult albastru induce depresie, portocaliul prea prezent dă sentimentul aroganței în timp ce prea mult galben obosește ochii.

3.      Alegerea culorilor în funcție de destinația camerei.

Desigur că destinația camerei dictează starea de spirit pe care o vom induce prin folosirea culorilor, în camera respectivă.

Ținem cont însă de regulile generale: cel mult 3-4 culori în locuință, 3 nuanțe din fiecare culoare, cel puțin una dintre culori, neutră.

În cele mai multe case, bucătăria este inima acesteia, locul cel mai plin de viață, în care familia se reunește și, cel mai adesea, locul de luat masa, multe bucătării fiind open-space.

Întrucât roșu stimulează apetitul iar portocaliul conversațiile, ar fi recomandată folosirea acestor culori ca accente, împreună o culoare principală neutră, sau pe o schema care cuprinde alb, gri, maro ori alb, gri și albastru marin.

img1

 

Pentru dormitorul principal, pentru relaxare și destresare, culori reci precum verde, albastru,  ori neutre ca maro, gri ori lavanda reprezintă alegerea ideală.

img1

 

 

 

În camera fetiței ne așteptăm ca rozul să domine, pentru sentimentul de protecție si romatism, iar accente de fucsia, portocaliu, mov, galben or verde vor da lumină și energie în timp ce camera băiatului va putea combina albastrul cu galben și bej sau chiar roșu, culori inspirate de eroii săi favoriți. Și da, culorile din încăperile copiilor pot fi mai vibrante și mai saturate decât în celelalte camere.

img1

 

 

img1

 

 

 

Dacă folosim o cameră sau un colț al unei încăperi drept birou, ei bine, ar trebui sa ne gandim la albastru, care este asociat cu inteligența și performanța, iar ca accente putem folosi portocaliu, pentru atenția la detalii, auriu și mov.

img1

 

 

Sufrageria are mai multe opțiuni, și, în funcție de culorile din restul încăperilor, putem alege o culoare neutră, alb, gri, bej cu accente galbene pentru lumină și energie, sau roz pentru tentă sofisticată ori cu accente reci de albastru, mov ori verde dacă țintim o atmosferă de calm si relaxare.

img1

 

 

4.      Alegerea culorilor în funcție de lumină.

Camerele cu ferestre orientate spre nord, mai puțin luminate, vor părea mai reci și ca atare, pentru a contracara răceala, alegem culori calde pentru decorarea lor.

img1

 

În același fel, camerele cu ferestre orientate spre sud, cu multă lumină și caldură solară, vor putea fi echilibrate prin utilizarea culorilor reci.

img1

Vom păstra, desigur, regulile generale privind saturația culorilor, folosind culorile cele mai vibrante ca accente iar cele mai putin saturate vor constitui culorile de bază.

Concluzii:

Ne-am referit în acest articol la toate culorile din locuință, care includ mobilier, podele, tavane, rame și tocuri de uși și ferestre, perdele, decorațiuni, etc.

Dar dacă ar fi să vorbim strict de culorile pereților, ei bine, acestea se aleg la final, dupa deciziile cu privire la mobilier și accesorii, pentru că este mult mai ușor pentru noi să obținem culoarea lavabilei în ton cu un obiect de mobiler, decât pentru voi să găsiți obiectul de mobilier în culoarea sau asortat cu culoarea pereților.

Rezumând, culorile ne pot face să trăim mai frumos, mai relaxant, mai în armonie cu noi înșine!

Nu există reguli stricte în alegerea lor, însă, există câteva reguli generale de care, dacă tinem seama, putem face diferența între o locuință comună și una wow!

În ceea ce ne privește, suntem conștienți de importanța culorilor și  nu ne limităm la prepararea culorilor din paletarul propriu ci, la cerere, preparăm orice nuanță pentru a satisface orice exigență a clienților noștri.