DIY: Finisaje de vis cu ajutorul lacului pentru lemn

DIY: Finisaje de vis cu ajutorul lacului pentru lemn

Sursă foto: Freepik

Într-o lume în care proiectele de tip DIY au devenit un trend nu doar din motive financiare, ci și pentru satisfacția pe care o aduce realizarea respectivelor proiecte, lemnul este un material folosit adesea. Acesta, ca materie primă naturală, este cunoscut pentru proprietățile sale mecanice și de izolare excepționale, fiind plăcut la atingere, dar, în același timp, vulnerabil. Degradarea lemnului sub influențele mediului înconjurător este rezultatul unei combinații variate de factori, printre care se numără apa, umezeala, radiațiile UV, căldura, lumina și agenții patogeni. Penetrarea umezelii și a apei în porii lemnului poate determina umflarea acestuia, în timp ce uscarea în lunile mai calde poate genera crăpături. De asemenea, expunerea la razele UV poate duce la degradarea și schimbarea culorii lemnului. Pentru a proteja lemnul, ți-am pregătit o serie de informații, pe care le vei regăsi în acest articol.

Ce este lacul pentru lemn și ce rol are?

Acesta este un produs esențial în procesul de finisare a lemnului, având rolul de a proteja și de a îmbunătăți aspectul acestui material atât de prețuit. În esență, lacul pentru lemn este un amestec de rășini, solvenți, aditivi și pigmenți, care, odată aplicat pe suprafața lemnului, creează un strat de protecție dur și rezistent. Poate fi pe bază de apă, ulei sau pe bază de solvent și poate avea diverse finisaje.

Pentru a proteja lemnul și a-i prelungi durabilitatea, este esențială aplicarea unei lăcuiri. Lacul pentru lemn devine indispensabil în special în cazul elementelor expuse la intemperii, cum ar fi gardurile, băncile sau streșinile. Ca strat protector, lacul oferă o barieră eficientă împotriva umidității și a agenților patogeni. Prin aplicarea acestui produs, se poate prelungi durata de viață a elementelor din lemn, inclusiv a celor deja afectate de modificările inițiale ale structurii acestui material.

Cum să alegi lacul potrivit pentru proiectul tău?

Etapa nu este un proces la întâmplare, ci este una care necesită o analiză atentă a cerințelor și alegerea unui produs adaptat nevoilor tale. Trebuie să cunoști tipul de lemn pe care îl vei folosi, condițiile în care va fi expus (interior sau exterior) și aspectul estetic pe care dorești să îl obții. De exemplu, pentru un proiect de mobilă de exterior, vei avea nevoie de un lac rezistent la umiditate și radiații UV.
 

În funcție de utilizare

Pentru exterior

Un lac ideal pentru lemnul de exterior trebuie să ofere o protecție excelentă împotriva intemperiilor, razelor UV, fungilor și insectelor. De asemenea, va trebui să ofere o aderență bună și să nu se exfolieze în timp. Acest tip de lac este perfect pentru garduri, cabane, foișoare, mobilier de grădină și alte construcții din lemn, oferind o rezistență sporită și de lungă durată.

Pentru interior

Atunci când alegi un lac pentru lemnul din interior, este esențial să consulți specificațiile producătorului și fișa tehnică a produsului. În mod ideal, lacul ar trebui să fie non-toxic, fără mirosuri puternice, să se usuce rapid, să se aplice uniform și să creeze un strat protector solid împotriva prafului, mucegaiului și a lichidelor vărsate.


 

În funcție de compoziție
 

Pe bază de apă (acrilic)


Aceste lacuri pe bază de apă sunt bazate pe dispersie apoasă cu copolimeri acrilici, fiind considerate mai puțin toxice, fără miros sau cu un nivel redus de emanație a vaporilor. Sunt ideale pentru utilizarea în interior, inclusiv în camerele copiilor.
 

Alchidic

 

Produsele cu rășină alchidică sunt rezistente la schimbările de temperatură, fiind potrivite pentru utilizare mixtă. Cu toate acestea, ele emit un miros puternic la aplicare și necesită diluanți pentru curățare.
 

Pe bază de ulei


Aceste lacuri sunt mai economice, dar emit un miros puternic la aplicare și devin mai întunecate în timp. Sunt recomandate pentru produsele din lemn din interior, deoarece nu oferă rezistență la intemperii și razele UV.

Cum să pregătești lemnul pentru lăcuire?

DIY: Finisaje de vis cu ajutorul lacului pentru lemn

Sursă foto: Freepik

Curățarea și lustruirea lemnului reprezintă primul pas. Orice particule de praf sau reziduuri rămase pe suprafața lemnului pot afecta negativ aderența lacului și astfel vor conduce la un finisaj neregulat. De asemenea, pregătirea locului pentru procesul de lăcuire este relevantă. Asigură-te că spațiul este curat, fără praf și că te realizezi procesul într-un loc protejat de vânt și ploaie. În ceea ce privește aplicarea lacului, este recomandat să folosești un pistol de pulverizare, pentru a obține un finisaj uniform și de înaltă calitate. Dacă nu dispui de un astfel de obiect, poți opta pentru aplicarea lacului cu o pensulă de calitate.

Înainte de aplicarea lacului, este necesar să treci prin etapa de șmirgheluire, folosind hârtie abrazivă cu o granulație adecvată tipului de lemn. În continuare, aplici baițul, un lac pigmentat ce uniformizează nuanța lemnului. După acest pas, urmează aplicarea grundului, care pregătește suprafața lemnului pentru aderența lacului. Grundul închide porii lemnului și creează o suprafață perfect pregătită pentru aplicarea lacului, asigurând astfel un finisaj de înaltă calitate și durabil.

După ce lemnul a fost curățat, lustruit și tratat, acesta trebuie lăsat să se usuce complet. Uscarea sa este importantă pentru a asigura aderența optimă a lacului. Înainte de a aplica lacul, verifică suprafața lemnului pentru a te asigura că este complet netedă și curată. Orice imperfecțiuni rămase pot fi corectate cu ajutorul hârtiei abrazive fine. 

Cum aplici lacul pentru un finisaj perfect?

Metoda nu este doar o sarcină, ci o artă care necesită atenție și pregătire. Primul pas constă în pregătirea echipamentului și a mediului de lucru. Pentru a obține rezultate optime, trebuie să ai la îndemână toate instrumentele necesare, de exemplu, diferite modele de pensule, hârtie abrazivă. Este recomandat să aștepți minim 3 ore pentru a asigura o uscare completă. Pentru aplicare în exterior, nu folosi lacul dacă sunt temperaturii sub 5 grade Celsius. În ceea ce privește lucrările în exterior, evită perioadele caniculare, când suprafața expusă la soare poate ajunge la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, deoarece acest lucru poate afecta uscarea și aderența lacului.

Începe prin aplicarea unui strat subțire de lac, utilizând pensula. Lasă stratul să se usuce conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Pentru a evita urmele de pensulă, unealta trebuie să fie curată și uscată înainte de a începe reaplicarea. De asemenea, este important să lași fiecare strat să se usuce complet înainte de a-l aplica pe următorul. Dacă apar probleme, cum ar fi bulele de aer sau petele, acestea pot fi ușor rezolvate prin șlefuire și ulterior prin adăugarea unui alt strat. Odată ce lacul s-a uscat complet, suprafața trebuie să fie curățată regulat cu un produs de curățare blând, pentru a preveni acumularea de murdărie și praf.

Lacul pentru lemn nu doar că oferă un finisaj estetic, dar protejează și prelungește durata de viață a lemnului. Alegerea lacului potrivit și aplicarea adecvată sunt esențiale pentru un rezultat excelent. Pe site-ul nostru regăsești nu doar produse care să te ajute în etapa de lăcuire, dar vei regăsi și sfaturi utile, care să îți faciliteze procesul. Alege din gama noastră variată de produse, pentru finisaje de înaltă calitate!