Diferențe între var lavabil și vopsea lavabilă și utilizările lor

Diferențe între var lavabil și vopsea lavabilă și utilizările lor
 
Compoziția chimică și caracteristicile varului lavabil și vopselei lavabile sunt diferite. Varul lavabil are un continut ridicat de var hidratat, având în compozitie în principal oxid de calciu, iar vopseaua lavabilă conține rășină, calcite, solvenți, pigmenți Atât varul lavabil cât și vopseaua lavabilă se aplică folosind rola, pensula sau cu pistolul de vopsit.
 
Află din acest articol care sunt principalele diferențe între var lavabil și vopsea lavabilă și care sunt utilizările lor!
 

Compoziția chimică și caracteristicile varului lavabil și vopselei lavabile

 
Varul are o istorie îndelungată de folosire în acoperirea pereților caselor, atât la interior, cât și la exterior. Având în compoziție un conținut ridicat de var hidratat, varul lavabil este un produs natural, fără conservanți, cu un PH mare, ceea ce face ca mucegaiul sau ciupercile sa nu se dezvolte și are capacitatea de a menține în interior un aer proaspăt. Culoarea lui este albă, are o strălucire naturală și poate fi colorat în nuanțe pastelate, mai puțin vii, folosind coloranți pe bază de pigmenți anorganici.
 
Vopseaua lavabilă este un produs mai recent, dar care, datorită existenței într-o mare diversitate de rețete, texturi și culori, răspunde foarte bine anumitor nevoi ale consumatorului, cum ar fi: posibilitatea de a fi întreținută ușor, prin spălări repetate, rezistența la zgâriere, la frecare și, în general, la uzură, rezistența la murdărire, menținerea culorii o perioadă îndelungată sau varietatea coloristică, practic, vopselele lavabile existând sau putând fi colorate în absolut orice culoare sau nuanță.
 
Din punct de vedere estetic putem găsi acum vopsele lavabile mate și ultramate, a căror principal beneficiu este acela de a acoperi imperfecțiunile peretelui, vopsele lucioase, semilucioase, satinate care reflectă lumina și dau un aspect select încăperii, vopsele catifelate, vopsele cu texturi sablate sau cu texturi metalice datorate materialelor fine, sidefate din compoziție.
 
Dacă varul lavabil este recomandat a fi folosit la interior, în ceea ce privește vopseaua lavabilă, există variante care se pot folosit la interior, dar și variante ce se pot utiliza la exterior, acestea fiind concepute pentru a avea rezistență la UV, intemperii, hidrofobe, sunt permeabile la vaporii de apă etc. De asemenea, aceasta se poate găsi într-o gamă variată de culori.
Putem vorbi și despre vopsele lavabile cu peliculă rezistență la mucegai, pretabile a fi utilizate în mediile cu umiditate, cum ar fi băile sau bucătăriile. În aceste medii, varul lavabil este o opțiune la fel de bună, PH-ul ridicat luptând eficient cu fungii și mucegaiurile.
 
Este important să ții cont de faptul că ambele categorii de produse pot fi folosite cu succes pe pereți interiori, dar trebuie să fie aplicate corect pentru a obține cele mai bune rezultate. Este recomandat să consulți instrucțiunile producătorului pentru a afla modul corect de aplicare și pentru a evita problemele cu aderența sau descuamarea.
 

Diferențele de aplicare și modul de utilizare a varului lavabil și vopselei lavabile

 
Diferențe între var lavabil și vopsea lavabilă și utilizările lor
 
Atât varul lavabil cât și vopselele lavabile se aplica utilizând rola, pensula sau pistolul de vopsit. Există, desigur și excepții, de aceea, consultarea instrucțiunilor producătorului este obligatorie, chiar din faza de cumpărare.
 
Diferența semnificativă între cele două tipuri de vopsele este lavabilitatea.
 
În general, vopselele lavabile rezistă la multe cicluri de spălare. Desigur, cu cat vopseaua conține mai multă rășină, deci este de o calitate superioară, cu atât lavabilitatea ei este mai mare, lucru care o face preferabilă, întrucât curățarea facilă este un atribut important pentru oricare utilizator.
 
O altă diferență majoră este folosirea varului lavabil pe tulpinile copacilor, ca dezinfectat, în timp ce vopseaua lavabilă este contraindicată în acest sens.
 
Trebuie menționat și faptul că timpii de uscare diferă de la un produs la altul și trebuie luat în considerare faptul ca temperatura scăzută și umiditatea ridicată prelungesc timpii de uscare a vopselelor. 
 
Acoperirea și finisajul sunt alte aspecte importante care diferențiază cele două produse. Diversitatea vopselelor lavabile face ca acestea să fie în avantaj din această perspectivă, ele fiind disponibile pe piață într-o mare varietate de texturi, culori, grade de luciu etc.
 
O diferență în ceea ce privește aplicarea celor două tipuri de produse este aceea că varul lavabil nu necesită amorsă sau grund. Amorsarea, in cazul varului lavabil se realizează prin aplicarea unui prim strat de var lavabil diluat cu 30% apă. Vopseaua lavabilă necesită amorsă sau grund, recomandarea unui anume grund sau amorsă ținând cont, în principal, de starea peretelui.
 

Avantajele si dezavantajele utilizării varului lavabil și vopselei lavabile

 
Preferința de folosire a varului sau a vopselei lavabile ține de fiecare proiect în parte, de obiectivele pe care le ai și de bugetul alocat. 
 
Pentru încăperile de locuit, vopseaua lavabilă este preferată, datorită caracteristicilor estetice, lavabilității, rezistenței, diversității coloristice și respectiv perioadei mai lungi de exploatare. 
 
Vopseaua lavabilă se face remarcată prin faptul că prezintă o rezistență mai îndelungată, în timp ce varul lavabil este o  modalitate mai accesibilă de igienizare a pereților. De asemenea, caracteristicile varului lavabil îl fac foarte util în oricare încăpere, acesta permițând respirația naturală a pereților. 
 
Prețul varului lavabil contribuie la alegerea lui pentru locurile care trebuie să fie curate și dezinfectate, dar în care aspectul estetic pe termen lung nu este la fel de important. De aceea, este preferat în  dependințele gospodăriei: cămări, depozite, garaje, subsoluri și evident, pe tulpinile copacilor. Totuși, uscarea acestuia se face mai greu, necesită un consum mai mare (2 – 3 straturi), și nu sunt disponibile culori vii.
 
Varul lavabil nu prezintă o rezistență la fel de ridicată, deci, va trebui aplicat mai des, însă dispune de o serie de avantaje importante, precum lupta contra mucegaiului și fungilor, dar și lipsa conservanților. În plus, are un preț de achiziție accesibil oricărui buzunar.  Vopseaua lavabilă a fost creată pentru a oferi pereților un aspect mai plăcut și se bucură de avantajul că este disponibilă în variate culori și texturi disponibile, fiind recomandată pentru decorarea încăperilor de locuit, dar și pentru exteriorul clădirilor