Curățarea mobilierului din lemn: cum să redai strălucirea naturală

Curățarea mobilierului din lemn: cum să redai strălucirea naturală

Sursa: Shutterstock

De-a lungul timpului, orice mobilier din lemn își poate pierde din strălucirea inițială din cauza acumulării de praf, grăsimi sau pete. De aceea, suntem siguri că vei găsi utile sfaturile de mai jos despre curățarea mobilierului din lemn, de la cel din bucătărie, până la cel din living. Vom discuta și despre curățarea și întreținerea mobilierului din MDF și PAL, pentru a-l menține în condiții optime și a-i prelungi durata de utilizare. 

 

Cum se întreține corect mobilierul din lemn

Curățarea și întreținerea corectă a mobilierului din lemn este esențială pentru a-i păstra aspectul și durabilitatea pe termen lung. Înainte de a începe procesul de curățare, este important să cunoști tipul de lemn și finisajul folosit pentru a alege metodele potrivite de întreținere.

Există trei tipuri principale de lemn folosite pentru mobilier:

 • lemn masiv;
 • PAL;
 • MDF.

Lemnul masiv, cum ar fi nucul, stejarul sau mesteacănul, are o durabilitate și o rezistență sporită, dar necesită o îngrijire mai atentă. PAL-ul și MDF-ul sunt materiale compozite, care necesită o atenție specială pentru a evita umezeala și deteriorarea suprafeței.

Finisajul aplicat suprafeței lemnului, cum ar fi lacul, vopseaua, uleiul sau ceara, influențează și el metoda de întreținere. De exemplu, mobilierul cu finisaj lăcuit poate fi curățat cu o cârpă umedă și un detergent delicat, în timp ce mobilierul cu finisaj uleios necesită o îngrijire mai frecventă cu ulei pentru lemn.

Curățarea periodică a mobilierului din lemn este esențială pentru a îndepărta praful și murdăria acumulate. Se recomandă utilizarea unei cârpe moi, uscate sau ușor umede, fără a folosi produse chimice agresive. Acestea pot deteriora finisajul și pot denatura culoarea lemnului.

Protejarea mobilierului este de asemenea importantă pentru a preveni deteriorarea acestuia. Mobilierul din lemn ar trebui ferit de expunerea directă la soare, de umiditatea excesivă sau de căldura intensă, care pot cauza fisuri, decolorări sau deformări. Utilizarea de suporturi pentru obiectele calde sau reci și a coastere pentru pahare ajută la prevenirea apariției petelor.

Pentru tratarea zgârieturilor și petelor persistente, există produse specializate disponibile pe piață sau poți prepara unele naturale, din ingrediente care se găsesc în gospodărie. 

Este important să menționăm că aceste recomandări generale pot varia în funcție de tipul specific de lemn și de finisajul utilizat. Înainte de a aplica orice metodă de curățare sau întreținere, este întotdeauna recomandat să consultați instrucțiunile furnizate de producător sau să solicitați sfatul unui specialist în mobilier din lemn.

 

Cum cureți piesele din lemn

Iată câteva sfaturi și metode eficiente pentru curățarea mobilierului din lemn:

 • Șterge lichidele scurse cât mai repede

Atunci când se varsă lichide pe mobilierul din lemn, este important să acționezi rapid. Îndepărtează imediat lichidul cu un prosop sau o cârpă absorbantă, pentru a preveni pătrunderea acestuia în lemn și formarea petelor.

 • Curăță murdăria cu o soluție de apă și săpun blând

Pentru a curăța piesele din lemn, poți folosi o soluție formată din apă călduță și săpun lichid sau fulgi, bine dizolvați. Înmoaie o cârpă moale din bumbac în această soluție și șterge suprafața lemnului în direcția fibrelor. Evită utilizarea bureților abrazivi sau a soluțiilor chimice puternice, deoarece acestea pot deteriora lemnul. La final, usucă mobila folosind o cârpă uscată.

 • Șterge frecvent praful

Praful este un inamic al mobilierului din lemn, deoarece poate pătrunde în porii acestuia și poate provoca deteriorări treptate. Este recomandat să ștergi frecvent praful de pe mobilier cu o cârpă moale. Pentru o curățare mai eficientă, poți utiliza o soluție preparată din ingrediente naturale.

 • Soluție de șters praful făcută în casă

Amestecă o cană de oțet alb cu două de apă și adaugă două lingurițe de ulei de măsline. Dacă dorești, poți adăuga și bicarbonat de sodiu pentru a intensifica acțiunea de curățare. Pulverizează soluția pe o cârpă, nu direct pe lemn, și șterge cu grijă suprafețele. Această soluție este foarte eficientă mai ales în cazul curățării mobilierului de bucătărie din lemn, unde expunerea la murdărie este mai mare. 

 

Cum degresezi mobilierul din lemn

Curățarea mobilierului din lemn: cum să redai strălucirea naturală

Sursa: Shutterstock

Pentru a degresa mobilierul din lemn în mod eficient, există câteva soluții naturale și eficiente pe care le poți utiliza. 

Cu soluție din ceai negru

Poți prepara un ceai negru concentrat și, când s-a răcit, să-l aplici pe o cârpă moale. Apoi, șterge mobilierul cu această cârpă, în direcția fibrei de lemn, pentru a îndepărta grăsimile și murdăria acumulate.Ceaiul negru conține taninuri care au proprietăți degresante.

Cu oțet, lămâie și bicarbonat de sodiu

Un alt remediu natural este soluția din oțet, zeamă de lămâie și bicarbonat de sodiu. Poți face o soluție amestecând o parte de oțet, o parte de zeamă de lămâie și o parte de bicarbonat de sodiu.

După ce se încheie reacția efervescentă, aplică această soluție pe mobilier cu o cârpă moale, insistând în special pe zonele mai grase. După câteva minute, șterge mobilierul cu o cârpă umedă pentru a îndepărta soluția și urmele de grăsime. Această combinație de ingrediente acționează ca un degresant natural și lasă mobilierul curat și strălucitor.

 

Cum îndepărtezi petele și zgârieturile de pe mobila din lemn

Mobilierul din lemn este frumos și elegant, dar se poate deteriora ușor. Cu toate acestea, există câteva metode simple și eficiente pentru a îndepărta aceste imperfecțiuni și a reda strălucirea naturală a lemnului.

Urme de pahare

Pentru a îndepărta urmele de pahare, poți folosi o pastă făcută din bicarbonat de sodiu și apă. Aplică pasta pe zona afectată și freacă ușor cu o cârpă moale. După ce ai îndepărtat urmele, șterge suprafața cu un material de curățare specific pentru lemn, pentru a o proteja și a reda luciul. 

Mai poți încerca să freci puțin ulei de măsline pe cercul decolorat și să-l ștergi după o oră. 

Pete de cerneală

Pentru a îndepărta petele de cerneală de pe mobila din lemn, înmoaie o cârpă moale și umedă în puțin bicarbonat de sodiu și freacă zona pătată. Șterge apoi suprafața cu o lavetă curată și umedă, pentru a elimina reziduurile de bicarbonat, și usucă zona.

Bicarbonatul de sodiu poate estompa ușor finisajul, așa că îți recomandăm să aplici o soluție făcută în casă pentru lustruire, din ceară de albine și ulei de pin maritim sau terebentină încălzite și amestecate pe foc. Adaugă în amestec și câteva picături de ulei esențial cu aroma ta preferată, apoi lasă-l să se răcească. Aplică, după aceea, pe o lavetă și lustruiește mobila. 

Pete de vin roșu

După ce tamponezi pata cu o cârpă, fără să freci, toarnă în mod repetat apă carbogazoasă și usucă zona cu o lavetă uscată. Fă o pastă din apă și bicarbonat de sodiu, aplic-o pe pată și las-o să se usuce câteva ore. Șterge uscat praful rămas. 

Lipici

Ca să cureți super glue de pe mobilă, desprinde cu o spatulă din plastic cât mai mult din reziduurile lipicioase, apoi freacă zona cu puțin ulei de măsline, până când elimini toate reziduurile.

O altă variantă pentru a curăța lipiciul de pe mobilă este să utilizezi apă caldă și săpun. Înmoaie o cârpă în soluție și aplic-o pe zona afectată. Lasă soluția să acționeze timp de câteva minute, apoi șterge cu o cârpă curată și uscată. Dacă lipiciul persistă, poți utiliza o soluție de apă și oțet alb în proporții egale.

Mucegai

Pentru a scăpa de mucegaiul de pe mobila din lemn, poți folosi o soluție de apă și detergent de vase sau oțet alb. Aplică soluția pe suprafața afectată și las-o să acționeze timp de aproximativ 15 minute. Apoi, șterge mucegaiul cu o cârpă moale și uscată. Este important să menții mobilierul uscat și bine ventilat pentru a preveni reapariția mucegaiului.

Zgârieturi

Curățarea mobilierului din lemn: cum să redai strălucirea naturală

Sursa: Shutterstock

Estomparea zgârieturilor din mobilierul de lemn se poate face ușor cu creioanele de retuș concepute special pentru astfel de intervenții, dar există și remedii naturale, la îndemână.

De exemplu, miezul de nucă este foarte eficient pe mobilierul deschis la culoare.  Trebuie doar să freci zgârietura de câteva ori, apoi să apeși cu degetul zona câteva secunde, pentru a ajuta uleiurile nucii să pătrundă lemnul. 

În cazul celui de culoare închisă, poți folosi mai multe remedii, în funcție de nuanța lemnului: iod pentru cireș sau mahon, zaț de cafea sau ceai negru pentru acacia sau alt lemn mai întunecat, iar pentru abanos o pastă din cenușă și apă. După aplicare lasă-le să acționeze o oră, apoi șterge excesul cu o cârpă moale. Repetă procesul până când ești mulțumit de rezultate.

 

Rașchetarea mobilierului din lemn

Dacă unele piese de mobilier din lemn prezintă zgârieturi profunde, care nu se pot remedia prin metodele de mai sus, le poți recondiționa finisajul. Vei avea nevoie de:

 • mașina de șlefuit sau decapant;
 • hârtie abrazivă cu diverse granulații;
 • bureți abrazivi;
 • pensule, cârpe;
 • baiț, grund și lac.

Îndepărtează stratul vechi de lac cu ajutorul unui decapant sau al mașinii de șlefuit, apoi repară crăpăturile și șlefuiește pentru a obține o suprafață netedă. Colorează uniform fibra lemnului cu un baiț, apoi aplică un strat de grund incolor și două straturi de lac pentru lemn. Pentru mai multă strălucire și chiar un plus de rezistență în fața zgârieturilor fine, poți proteja lemnul cu un strat de ceară. 

 

Cu ce se curăță mobila lucioasă

Când cureți mobila lucioasă, este suficientă o cârpă moale și uscată.

 • Petele și apa trebuie șterse imediat cu o lavetă uscată, evitând mișcările circulare pentru a preveni apariția dungilor sau zgârieturilor.
 • Protejează mobilierul lucios de praf și expunere la căldură, așezându-l departe de ferestre.
 • Nu așeza obiecte fierbinți sau ascuțite pe suprafața acestuia.
 • Produsele de curățare trebuie să fie cât mai blânde și să nu conțină clor, amoniac sau alți solvenți. 

 

Cu ce se curăță MDF-ul și PAL-ul

Iată câteva sfaturi și instrucțiuni pentru a curăța MDF-ul și PAL-ul.

 • Începe prin îndepărtarea prafului și a murdăriei de pe suprafața mobilierului. Poți utiliza un mop cu capăt din microfibră sau o cârpă moale și uscată.
 • Dacă suprafața mobilierului este foarte murdară sau lipicioasă, pregătește o soluție de curățare delicată. Poți utiliza apă călduță și câteva picături de detergent de vase sau dezinfectant pentru suprafețe delicate. Amestecă bine soluția și aplic-o pe o cârpă moale.
 • Șterge ușor suprafața mobilierului cu cârpa umedă, asigurându-te că acoperi toate zonele murdare sau lipicioase. Evită să aplici prea multă apă și asigură-te că ștergi imediat excesul de lichid pentru a preveni absorbția excesivă în lemn.
 • Pentru petele persistente sau zgârieturile minore, poți utiliza o pastă de bicarbonat de sodiu și apă. Amestecă bicarbonatul de sodiu cu apă până obții o pastă grosuță și aplic-o pe zona afectată. Lasă pasta să acționeze timp de câteva minute, apoi șterge-o cu o cârpă umedă.
 • După ce ai curățat mobilierul, asigură-te că îl usuci bine pentru a preveni apariția petelor de umiditate. Poți utiliza o cârpă moale și uscată sau un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de apă.

Este important să menționăm că aceste sfaturi sunt generale și pot varia în funcție de tipul și finisajul mobilierului din MDF sau PAL. Înainte de a aplica orice metodă de curățare, este recomandat să verifici întotdeauna instrucțiunile de întreținere furnizate de producător.

 

Cu puțină atenție și grijă, vei reuși să întreții și protejezi mobilierul din lemn mat sau lucios, din MDF sau PAL, evitând deteriorarea acestuia. Piesele din lemn bine îngrijit vor aduce un aer proaspăt în decorul locuinței tale. Urmează sfaturile de mai sus și mobilierul tău din lemn poate străluci din nou cu frumusețea sa naturală!

 

Curățarea mobilierului din lemn: cum să redai strălucirea naturalăCurățarea mobilierului din lemn: cum să redai strălucirea naturală