Cum alegi tencuiala decorativă pentru fațada casei în funcție de culoare, textură și proprietăți

Cum alegi tencuiala decorativă pentru fațada casei în funcție de culoare, textură și proprietăți Cum alegi tencuiala decorativă pentru fațada casei în funcție de culoare, textură și proprietăți

Sursa: Shutterstock

Alegerea tencuielii decorative potrivite pentru fațada casei nu este doar o chestiune de estetică, ci și de funcționalitate și durabilitate. Ai nevoie de câteva informații esențiale despre tencuiala decorativă pentru exteriorul casei, pentru descoperi care este cea mai bună pentru nevoile tale.

Vei afla din acest articol care sunt culorile adecvate pentru fațada locuinței, care este impactul structurii tencuielii asupra aspectului pereților și ce calități ar trebui să aibă tencuiala decorativă potrivită pentru casa ta. 

 

Culori pentru fațada casei

În procesul de alegere a culorilor potrivite pentru fațada casei, trebuie să ții cont de mai mulți factori.

 • Stilul arhitectural al casei

Fiecare stil are culori specifice, iar alegerea unei culori potrivite va ajuta la scoaterea în evidență a elementelor distinctive ale acestuia. De exemplu, o casă în stil tradițional românesc poate fi zugrăvită în culori calde, naturale, cum ar fi nuanțe de maro, crem sau chiar roșu cărămiziu, în timp ce pentru o casă modernă sunt mai adecvate culorile neutre sau contrastante, precum alb, gri sau negru.

 • Aspectul clădirilor din cartier

Dacă majoritatea caselor vecine au culori neutre sau pastelate, este recomandat să rămâi în aceeași gamă cromatică pentru a păstra armonia estetică. 

 • Zona geografică

Ține cont și de zona geografică atunci când stabilești culorile casei. Clădirile de pe litoral sunt, de obicei, zugrăvite în nuanțe de alb, albastru sau neutre, în timp ce în zona de munte sunt preferate culorile pământului.

 • Expunerea la soare

Culorile închise au tendința de a se încălzi mai mult și de a reține căldura, în timp ce culorile deschise reflectă lumina soarelui și păstrează casa mai răcoroasă. Acest aspect poate fi important în zonele cu clime foarte calde sau foarte reci.

 • Durabilitatea și întreținerea

Unele culori pot fi mai sensibile la murdărie și la factori externi, ceea ce poate duce la o degradare rapidă a aspectului fațadei. De aceea, este important să alegi culori care să reziste bine în timp și care să nu necesite întreținere frecventă. De exemplu, culorile deschise pot fi mai sensibile la murdărie și la pete, în timp ce culorile închise se pot decolora mai rapid din cauza expunerii la soare.

 • Legile și regulamentele locale

În principiu, zugrăvirea pereților exteriori ai casei nu necesită autorizație de la serviciul de urbanism al primăriei, dacă nu se modifică elementele de fațadă și culoarea. În unele localități, se poate ca alegerea culorilor pentru exteriorul casei să fie supusă respectării unui regulament, caz în care vei lua decizia pe baza unui paletar aprobat. De asemenea, dacă vrei să renovezi fațada unei case din patrimoniul național, vei avea nevoie de autorizare din partea autorității locale.

 

Cele mai populare culori pentru tencuiala decorativă de exterior

Cum alegi tencuiala decorativă pentru fațada casei în funcție de culoare, textură și proprietăți

Sursa: Shutterstock

Când vine vorba de preferințele cromatice în materie de fațade, se observă o preferință pentru nuanțe precum alb, gri, grej, crem și cafeniu. Aceste culori sunt potrivite pentru tencuiala decorativă aplicată pe pereții exteriori, oferind un aspect elegant și armonios. Pentru a accentua anumite elemente arhitecturale, cum ar fi cadrul ferestrelor, soclul sau alte detalii, se pot folosi nuanțe de roșu, maro și negru. Acestea aduc un contrast plăcut, conferind un aspect interesant și atrăgător clădirii. 

 

Structura tencuielii decorative

Structura tencuielii decorative reprezintă textura și finisajul fațadei casei și are un impact semnificativ asupra aspectului clădirii. Există două tipuri de structuri:

 • R sau „scoarță de copac”: un model texturat care imită suprafața rugoasă a scoarței copacilor, adăugând un aspect natural și rustic clădirii. 

Cum alegi tencuiala decorativă pentru fațada casei în funcție de culoare, textură și proprietăți

Sursa: April91

 • K sau „bob de orez”: are aspectul unor mici proeminențe dispuse regulat și oferă un aspect rafinat și contemporan. 

Cum alegi tencuiala decorativă pentru fațada casei în funcție de culoare, textură și proprietăți

Sursa: April91

După aplicarea unui strat uniform de tencuială decorativă, se utilizează gletiera pentru a crea diferite modele pe suprafața finisajului prin mișcări liniare, circulare, în cruce sau pe diagonală. Astfel se adaugă relief și textură tencuielii, ceea ce contribuie la obținerea unui aspect personalizat. 

 

Cea mai bună tencuială decorativă pentru casa ta

Există diverse tipuri de tencuieli decorative disponibile pe piață, fiecare cu caracteristici și utilizări specifice. Iată câteva exemple: 

 • Tencuiala decorativă minerală (silicatică)

Aceasta are o durabilitate remarcabilă, putând rezista până la 40 de ani. Este utilizată adesea pentru finisarea pentru sistemele termoizolante cu vată bazaltică.

 • Tencuiala decorativă siliconată și siliconică

Acestea prezintă proprietăți hidrofuge, respingând apa și contribuind la menținerea unui aspect curat. 

 • Tencuiala decorativă întărită cu fibră de carbon

Este recomandată în special pentru clădirile expuse la niveluri ridicate de umiditate și ploaie. Fibra de carbon îi conferă o rezistență suplimentară la solicitările mecanice. 

 • Tencuială decorativă mozaicată (soclu)

Aceasta are o capacitate excelentă de aderență la suport și oferă o rezistență superioară la apă. Este adesea utilizată pentru a proteja și decora soclurile clădirilor, având o rezistență crescută la intemperii. 

 • Tencuiala decorativă acrilică

Este recomandată pentru termosistemele cu polistiren, deoarece prezintă impermeabilitate la vapori. 

 

O tencuială decorativă ideală ar trebui să aibă proprietăți precum rezistența la apă, permeabilitatea la vapori, aderența la suportul de bază și capacitatea de a ascunde imperfecțiunile. Acestea sunt importante în funcție de specificul casei și mediului în care se află. De exemplu, pentru o clădire dintr-o zonă cu umiditate ridicată, este important ca tencuiala să fie rezistentă la apă și să permită evaporarea umidității.

De asemenea, trebuie să ții cont de materialul folosit pentru termoizolarea casei. În cazul în care s-a folosit vata minerală bazaltică, cea mai bună opțiune este tencuiala silicatică, aplicată peste un grund silicatic. Astfel se realizează o legătură chimică între materialul tencuielii și stratul de bază, prevenind desprinderea și exfolierea finisajului. Această combinație contribuie la crearea unui strat protector împotriva dezvoltării mucegaiului și fungilor. 

 

Alegerea tencuielii decorative potrivite pentru fațada casei este un proces interesant și creativ. O informare atentă asupra importanței culorilor și a rolului texturii și proprietăților acestui material te va ajuta să obții o fațadă estetică, durabilă și funcțională. Începe acum să-ți transformi casa într-un cămin de vis, cu ajutorul tencuielii decorative potrivite!