Culori zugrăveli exterioare: 10 opțiuni moderne rezistente în timp

Culori zugrăveli exterioare: 10 opțiuni moderne rezistente în timp

Sursa: Shutterstock

Cauți idei de culori pentru exteriorul casei tale? În acest articol îți prezentăm 10 culori pentru zugrăveli exterioare cu aspect contemporan, în tendințe, care au deosebita calitate de a rămâne frumoase și vibrante pe o perioadă îndelungată, în ciuda expunerii la factorii de mediu. 

Gri antracit

Culori zugrăveli exterioare: 10 opțiuni moderne rezistente în timp

 

Sursa: Shutterstock

Griul antracit este o culoare fascinantă, situată la granița dintre negru și gri. Tonurile și nuanțele sale variază de la o nuanță mai închisă, apropiată de negru, până la o nuanță mai deschisă, apropiată de griul tradițional. Acest gri închis este adesea asociat cu eleganța și rafinamentul, emanând o atmosferă misterioasă și sofisticată.

Unul dintre avantajele utilizării griului antracit în zugrăvelile exterioare este rezistența sa la intemperii și la murdărie. Această culoare nu se pătează ușor și nu necesită întreținere constantă. Pe de altă parte, un dezavantaj este că poate absorbi căldura, ceea ce poate duce la o temperatură mai ridicată în interiorul casei.

Pentru a obține cele mai bune rezultate, o poți aplica pe uși sau bordurile ferestrelor, unde își va îndeplini cu succes rolul de a atrage atenția într-o manieră elegantă. 

Albastru închis

Albastrul închis este o culoare cu o adâncime și o seriozitate deosebite, care inspiră eleganță, profesionalism și calitate. Este o culoare populară pentru exteriorul caselor datorită capacității sale de a transmite încredere și stabilitate.

Poți obține un efect vizual plăcut și o textură interesantă cu ajutorul unei tencuieli decorative structurate în nuanțe de albastru închis. Rezistența acesteia la intemperii, radiații solare și variații de temperatură este remarcabilă; trebuie doar să alegi tipul de tencuială compatibilă cu termosistemul casei.

Astfel, dacă locuința este izolată termic cu polistiren, vei avea nevoie de tencuială siliconată, iar dacă termosistemul este din vată bazaltică, de tencuială silicatică. 

Un alt aspect important al albastrului închis este rezistența sa în timp. Această culoare nu se decolorează ușor și este capabilă să reziste la condițiile meteorologice variate, de la soare puternic la zăpadă sau ploaie. Astfel, culoarea fațadei va rămâne vibrantă și frumoasă în timp, fără a necesita reînnoiri frecvente.

 

Verde măsliniu

Culori zugrăveli exterioare: 10 opțiuni moderne rezistente în timp

Sursa: Canva Pro

Acest ton de verde se încadrează armonios în peisaj și creează o legătură puternică între construcție și mediul înconjurător. Astfel, fațadele vopsite în verde măsliniu se integrează perfect în zonele naturale, rurale sau în apropiere de păduri și parcuri.

Pe lângă aspectul plăcut, verdele măsliniu se potrivește cu diverse stiluri arhitecturale, de la cele moderne și minimaliste, până la cele tradiționale și rustice. Indiferent de designul casei, această culoare se integrează armonios și adaugă un aer modern și proaspăt. În plus, este o culoare care nu se demodează și care rezistă bine în timp, fiind o alegere ideală pentru persoanele care doresc o soluție durabilă și de impact pentru exteriorul casei.

Negru carbon

Culori zugrăveli exterioare: 10 opțiuni moderne rezistente în timp

Culori zugrăveli exterioare: 10 opțiuni moderne rezistente în timp

Sursa: Shutterstock

Culoarea neagră are capacitatea de a absorbi mai multă căldură decât alte culori, ceea ce o face potrivită pentru zonele cu clima rece. Fațadele de culoare negru carbon vor ajuta la păstrarea căldurii în interiorul casei, ceea ce poate duce la economii de energie în timpul sezonului rece.

Cu toate acestea, există și un dezavantaj asociat cu utilizarea negrului carbon pentru zugrăveli exterioare. Praful și murdăria sunt mai vizibile pe suprafețele întunecate, de aceea este recomandat să speli fațada în mod regulat pentru a păstra strălucirea culorii. 
 

Maro închis

Culori zugrăveli exterioare: 10 opțiuni moderne rezistente în timp

Sursa: Unsplash

Această nuanță poate adăuga un sentiment de soliditate și stabilitate casei, fiind o alegere excelentă pentru cei care doresc o locuință cu aspect tradițional și natural, dar și modern, în același timp. Maroul închis poate crea o atmosferă caldă și primitoare, fiind adesea asociat cu elementele naturale, precum pământul sau lemnul. 

Atunci când alegi o vopsea lavabilă de culoare maro închis pentru exteriorul casei tale, asigură-te că selectezi un grund compatibil, pentru a conferi finisajului casei un plus de protecție împotriva mucegaiului și de rezistență la intemperii și alți factori de mediu. Grundul va crește, de asemenea, aderența vopselei și va reduce cantitatea de produs necesară pentru acoperirea uniformă. 
 

Bej deschis

Culori zugrăveli exterioare: 10 opțiuni moderne rezistente în timp

Sursa: Canva Pro

Pentru un aspect rafinat și liniștit al casei tale, alege bejul deschis drept culoare pentru zugrăveala exterioară. Este o nuanță neutră, care nu copleșește privirea, și se integrează ușor în mediul înconjurător. Reflectă bine lumina naturală, dând locuinței tale un aspect mai primitor. Un mare avantaj al acestei culori de exterior este că ascunde micile imperfecțiuni, precum fisuri, zgârieturi sau denivelări. 

Este o culoare neutră, de aceea va rămâne pe termen lung o opțiune adecvată pentru vopsirea fațadelor. Se armonizează cu o paletă largă de culori și poate păstra armonia în designul casei indiferent de forma sau structura acesteia. 

 

Gri beton

Griul beton este o nuanță neutră care imită perfect culoarea reală a betonului. Este o culoare cu o tonalitate rece, oferind un aspect modern și minimalist construcțiilor. Datorită caracteristicilor sale, griul beton este adesea folosit pentru fațadele caselor, dându-le un aspect elegant și contemporan.

Unul dintre avantajele alegerii acestei culori pentru zugrăveli exterioare este faptul că se menține curată pentru o perioadă lungă de timp. Dacă optezi pentru o tencuială decorativă cu silicon Passiflora, vei beneficia și de „efectul de lotus”, datorită căruia finisajul respinge picăturile de apă, antrenând, totodată, particulele de murdărie. Astfel, fațada casei își va păstra luminozitatea mai mult timp, iar culoarea își va menține aspectul proaspăt. 

 

Albastru pastel

Culori zugrăveli exterioare: 10 opțiuni moderne rezistente în timp

Sursa: Canva Pro

Albastrul pastel este o culoare deschisă și delicată, care aduce o notă de prospețime și liniște în orice locuință. Are proprietăți remarcabile, care o fac potrivită pentru designul exterior al casei tale.

Această culoare reflectă lumina, ceea ce conferă fațadei un aspect strălucitor și plăcut. Un alt avantaj al culorii albastru pastel este rezistența sa în timp. Este o nuanță durabilă și nu-și pierde din intensitate, ci rămâne vibrantă și frumoasă de-a lungul anilor, fără a necesita reînnoire frecventă.

Există numeroase aplicații ale culorii albastru pastel în designul exterior al casei. Poți vopsi întreaga fațadă în albastru pastel pentru a crea un aspect uniform și atrăgător. De asemenea, poți utiliza această culoare pentru a evidenția anumite elemente arhitecturale, precum ferestrele sau ușile, prin aplicarea unor nuanțe mai închise de albastru pastel.

 

Verde smarald

Verdele smarald este o nuanță intensă de verde, asemănătoare cu cea a smaraldului. Această culoare inspiră lux, reînnoire și echilibru. Un aspect important este că rezistă în timp și nu se decolorează ușor, menținându-și aspectul vibrant pentru o perioadă îndelungată.

Impactul verdei smarald asupra mediului înconjurător este deosebit de semnificativ, mai ales atunci când este folosită pe fațadele caselor. Poate transforma o fațadă banală într-un punct de atracție, accentuând frumusețea peisajului. Se poate include în diverse combinații de culori pentru zugrăveli exterioare, de exemplu, cu albastru închis pentru a crea un contrast puternic și dinamic sau cu bej deschis pentru un aspect mai subtil și rafinat. 

Pentru a aplica eficient și durabil culoarea verde smarald pe o fațadă a casei, este important să urmezi câteva sfaturi. În primul rând, alege o vopsea de calitate, special creată pentru suprafețele exterioare. Asigură-te că suprafața este curată, uscată și pregătită corespunzător înainte de aplicare, și că folosești un grund adecvat, respectând instrucțiunile producătorului pentru a obține cele mai bune rezultate.

 

Roșu teracota

Culori zugrăveli exterioare: 10 opțiuni moderne rezistente în timp

Sursa: Shutterstock

Această culoare se remarcă prin sofisticare și eleganță, dar în același timp emană căldură și ospitalitate, ceea ce o face perfectă pentru utilizarea în designul de exterior. Roșu teracota se potrivește în diverse combinații de culori pentru zugrăveli exterioare și se armonizează cu materialele naturale, precum lemnul sau piatra. Arată spectaculos alături de verde măslină sau albastru deschis. Dacă ți se pare prea intensă această culoare pentru exteriorul casei, o poți utiliza pentru a evidenția anumite elemente arhitecturale, precum ferestrele sau ușile, adăugând astfel un accent deosebit. 

Un aspect important de luat în considerare în cazul roșului teracota este rezistența sa la factorii de mediu. Datorită intensității sale, această culoare nu se decolorează ușor sub influența soarelui, ploii sau vântului. Prin urmare, este o alegere potrivită pentru utilizarea în exterior, fiind capabilă să păstreze aspectul său vibrant și proaspăt pe termen lung.

 

Alegerea culorilor pentru zugrăveli exterioare este un proces important care necesită timp și cercetare. Indiferent dacă optezi pentru o culoare neutră și elegantă, precum bejul deschis, sau pentru o nuanță vibrantă, precum albastru închis, nu uita să iei în considerare și mediul în care se află casa, precum și paletarul aprobat la nivelul autorităților locale.