Culori pentru dormitor: care sunt cele mai reușite combinații

Culori pentru dormitor: care sunt cele mai reușite combinații

Sursa: Shutterstock

Ai nevoie de inspirație pentru a alege cele mai potrivite combinații de culori pentru dormitor? Ai ajuns exact unde trebuie! Vei descoperi în acest articol care sunt alăturările cromatice adecvate unui spațiu dedicat odihnei. Apoi, în funcție de câteva criterii precum dimensiunea și configurația camerei, lumina naturală și atmosfera dorită, vei putea lua o decizie mulțumitoare.

Combinații elegante de culori neutre

Culori pentru dormitor: care sunt cele mai reușite combinații

Sursa: Shutterstock

Culorile neutre, precum alb, gri, negru, bej și maro, sunt o alegere populară pentru amenajarea dormitoarelor elegante și sofisticate. Aceste culori pot crea un efect calm și relaxant.

O combinație de culori neutre în nuanțe deschise și închise creează un echilibru vizual în dormitor. De exemplu, alb și maro sau bej și gri închis pot fi combinate pentru a accentua elementele de design și pentru a contura un spațiu armonios. 

Pentru a adăuga straturi de profunzime într-un dormitor în culori neutre, cel mai simplu este să folosești texturi variate, de la lenjerii din bumbac și pături din lână, la elemente decorative realizate prin aplicarea pe pereți a unei vopsele decorative cu efect metalic, care creează contraste deosebite de lumină. 

Dă viață camerei cu accentele de culoare potrivite. Pernele decorative în nuanțele tale preferate sau într-o culoare complementară celei predominante sunt întotdeauna o alegere bună. La fel și tablourile, însă pentru un aspect coordonat, alege unele în care se regăsesc elemente în nuanțele predominante din dormitor.
 

Culorile neutre se potrivesc foarte bine în dormitoarele de dimensiuni mici, cu ferestrele orientate spre nord sau est. Acestea reflectă lumina naturală și amplifică senzația de spațiu într-un dormitor mic. 

 

Combinații de culori calde pentru un dormitor primitor

Culori pentru dormitor: care sunt cele mai reușite combinații

Sursa: Shutterstock

Combinațiile de culori calde, precum portocaliu și galben, creează fără efort o atmosferă confortabilă și primitoare. Echilibrează-le cu nuanțe de maro, alb și bej pentru a obține un aspect armonios.

O idee îndrăzneață, dar inspirată, este să zugrăvești dormitorul cu o nuanță de portocaliu. Aceasta va aduce un plus de energie în diminețile în care te simți încă obosit. Portocaliul revigorează și înveselește, ceea ce-l face foarte potrivit în dormitoare. Dacă ți se pare că e o culoare prea puternică, optează pentru nuanțe nesaturate sau aplic-o doar pe peretele din dreptul patului. 

Completează combinația de culori calde de pe pereți cu mobilier din lemn de cireș, nuc, fag sau mahon. Acesta va adăuga o notă caldă și naturală în dormitor, echilibrând designul. 

Nuanțele calde pot face pereții camerei să pară mai aproape decât sunt de fapt. Îți recomandăm combinațiile de culori calde în dormitoarele spațioase, care primesc puțină lumină naturală.

 

Culori reci pentru un dormitor relaxant și revigorant

Culori pentru dormitor: care sunt cele mai reușite combinații

Sursa: Shutterstock

Culorile reci, cum ar fi albastrul, verdele sau griul, sunt opțiuni excelente pentru a crea un dormitor relaxant și revigorant. Acestea nu stimulează privirea și pot îmbunătăți calitatea somnului. Albastrul este una dintre cele mai populare culori pentru dormitor, deoarece are un efect calmant și poate reduce tensiunea arterială și ritmul cardiac. 

O combinație potrivită de culori de perete pentru dormitor este verdele mentă și albul sau nuanțele deschise de lemn la nivelul ușilor și tocăriei ferestrelor. De asemenea, albastru închis cu gri închis este o combinație sofisticată, care poate fi completată cu decorațiuni în culori neutre sau pastelate.

Completează paleta de culori reci din dormitor cu tablouri sau ilustrații cu peisaje naturale, cum ar fi oceanul sau pădurile. Folosește ghivecele cu plante drept decorațiuni și păstrează un aer minimalist în încăpere, pentru a potența efectul relaxant al combinației de culori reci. 
 

Nuanțele reci, precum albastrul pal, verdele deschis sau griul perlat, pot contribui la crearea senzației că pereții se îndepărtează, ceea ce le face ideale pentru dormitoarele de dimensiuni reduse. Când sunt puțin saturate, culorile reci au capacitatea de a reflecta lumina, creând un efect vizual care te va face sa simți că dormitorul este mai mare decât în realitate. 

 

Combinații de culori de pământ

Culori pentru dormitor: care sunt cele mai reușite combinații

Sursa: Shutterstock

Combinațiile de culori de pământ pentru dormitor sunt o alegere excelentă pentru a crea o ambianță relaxantă, ancorată în natură. Vorbim despre verde, galben muștar, ocru, teracota, bej, cafeniu, maro și gri. 

Vopselele texturate contribuie la crearea unei senzații naturale în dormitor. Poți aplica, de exemplu, o tencuială decorativă Passiflora Antique Decor, care îți permite crearea unor efecte reliefate. Zugrăvește peste aceasta cu o vopsea lavabilă de interior în nuanțe de verde măslină sau maro și completează cromatica dormitorului cu perdele, perne sau covoare în tonuri de galben sau ocru. 

Daca vrei sa eviți aspectul rustic și cauți culori moderne pentru dormitor, dar tot din aceeași gamă inspirată din natură, îți recomandăm să optezi pentru zugrăvirea pereților cu vopsea decorativă cu accente metalice sau sablate.

Integrează în amenajare piese de mobilier sau decorațiuni din ratan sau plută, alege țesături texturate, precum inul, iuta și pielea și evită metalul strălucitor, mătasea sau sticla. 

 

Indiferent ce combinații de culori vei alege pentru dormitorul tău, ține cont de faptul că fiecare dintre ele are un efect asupra atmosferei și stării de bine. Optează pentru acelea care te reprezintă și îți permit să creezi un spațiu personalizat, armonios și relaxant, în care să te simți cu adevărat acasă. 

 

 

Culori pentru dormitor: care sunt cele mai reușite combinații

Culori pentru dormitor: care sunt cele mai reușite combinații