Culoarea anului 2023 Viva Magenta: cu ce o combini în amenajările interioare?

Culoarea anului 2023 Viva Magenta: cu ce o combini în amenajările interioare?

Sursa: Shutterstock

Viva Magenta, culoarea anului 2023, a captat atenția designerilor de interior și a pasionaților de amenajări datorită exuberanței și optimismului pe care le aduce în orice încăpere. Este o nuanță intensă, seducătoare, de roz-purpuriu, însă poate deveni copleșitoare dacă o incluzi într-o proporție prea mare într-o încăpere. Vei afla din acest articol cu ce alte nuanțe poți combina culoarea anului 2023, în ce texturi se potrivește cel mai bine și în ce stiluri de design interior o poți integra fără să perturbe echilibrul vizual al unui spațiu.
 
 
 

Culoarea anului 2023

 
Viva Magenta este culoarea anului 2023 aleasă de Pantone, o nuanță puternică și îndrăzneață ce promovează optimismul și creativitatea fără restricții. Originea organică a Viva Magenta provine de la insecta coșenilă, originară din America de Sud. Aceasta produce colorantul carmin, unul dintre cele mai prețioase, mai puternice și mai luminoase din familia coloranților naturali. 
 
Este o nuanță din familia roșului vibrant și dinamic, care inspiră curajul, compasiunea și spiritul de rebeliune. Vrei să incluzi Viva Magenta în decorul locuinței tale, sau poate acolo unde îți desfășori afacerea? Poți fi sigur că va aduce un plus de personalitate și stil spațiului tău. Fie că îți dorești să creezi un accent puternic de culoare sau să adaugi doar câteva accesorii sau detalii, această nuanță vibrantă poate fi integrată în diferite moduri, transformând total atmosfera.
 
 
 

Ce culori complimentează nuanța Viva Magenta

 
Culoarea anului 2023 Viva Magenta: cu ce o combini în amenajările interioare?
Sursa: Shutterstock
 
Verde 

Dacă verifici cercul cromatic (lucru pe care ar trebui să-l faci de fiecare dată când vrei să combini două sau mai multe culori) vei observa că nuanța opusă culorii anului 2023 este verde. Acest lucru înseamnă că aceste culori pot fi combinate pentru o atmosferă bogată și eclectică.
 
În holul unui hotel sau într-un bar poți crea un contrast puternic, plăcut și neconvențional, zugrăvind pereții cu vopsea lavabilă verde smarald și adăugând un mobilier magenta. În practică, și mai ales într-o locuință, o astfel de combinație poate avea un efect copleșitor.
 
Recreează contrastul la o scară mai mică, într-o manieră naturală, așezând în colțul de citit un fotoliu în nuanța Viva Magenta și unul sau două ghivece cu plante verzi. Sau aplică pe peretele din spatele unei canapele decorate cu perne magenta vopsea decorativă nuanțată cu verde Passiflora Effect Sablat, cu microsfere de sticlă, pentru un aspect metalic sofisticat. 
 
 
 
Roz pal 
 
Un dormitor în care se regăsesc nuanțele roz pal și magenta emană romantism. Include Viva Magenta în această schemă cromatică într-o proporție mai redusă decât pastelul, ca un accent de culoare. Folosește perne, draperii sau alte accesorii magenta, în timp ce restul camerei poate fi decorat în tonuri pastelate. Pentru obținerea unei nuanțe pastelate, utilizată pe suprafețe de dimensiuni mici, poți folosi vopsea lavabila albă de la Passiflora și colorant magenta Passiflora. Această abordare subtilă adaugă profunzime și dimensiune spațiului, fără a fi prea copleșitoare.
 
 
 
Gri
 
Griul creează un fundal neutru și nu intră în conflict cu o nuanță intensă precum Viva Magenta. Din contră, pereții vopsiți cu o vopsea decorativă Passiflora cu efect metalicCuloarea anului 2023 Viva Magenta: cu ce o combini în amenajările interioare? nuanțată cu un colorant gri din paletarul nostru, amplifică subtil efectul vibrant al elementelor decorative magenta. Rezultatul este un decor modern și în tendințe, potrivit atât în spațiile personale, cât și în restaurante, hoteluri sau showroomuri. 
 
 
 
Chihlimbarul
 
Pentru o amenajare veselă, care emană optimism, ai nevoie de combinația cromatică Viva Magenta și chihlimbar intens, saturat. Va crea o atmosferă plină de viață, așadar poți lua in considerare o astfel de schemă de culori pentru camera unei adolescente sau pentru living.
 
 
 
Bleumarin 
 
O altă pereche de succes a culorii anului 2023 este nuanța bleumarin. Această combinație funcționează foarte bine, atâta vreme cât o echilibrezi cu elemente albe, maro scorțișoară sau bej nisipiu, pentru a evita senzația de claustrofobie. 
 
 
 
Bej sau maro
 
O altă sugestie este să crești proporția tonurilor de maro sau bej, eliminând bleumarinul. Vei crea astfel un fundal potrivit pentru ca nuanța Viva Magenta să devină punctul de atracție al încăperii, mai ales dacă este prezentă într-o piesă de mobilier sau într-un tablou pe care dorești să-l evidențiezi. 
 
 
 
Negru
 
Poți obține un spațiu modern și dramatic combinând magenta și negru. Este adevărat că o astfel de amenajare va avea un impact vizual puternic, însă îl poți tempera cu ajutorul unui gri luminos la nivelul podelei sau pereților. 
 
 

Mov imperial 
 
O combinație cromatică neobișnuită, dar extrem de atrăgătoare, este cea formată din Viva Magenta și mov imperial. Aceste nuanțe, deși intense și pline de personalitate, sunt totuși calde și reconfortante, emanând o senzație de siguranță și confort. Această combinație de culori se potrivește perfect într-un dormitor primitor, unde promite să creeze o atmosferă intimă și plăcută. De asemenea, poate fi folosită cu succes în industria ospitalității, întrucât creează o senzație de sofisticare și eleganță.
 
 

Texturi potrivite pentru Viva Magenta
 
Culoarea anului 2023 Viva Magenta: cu ce o combini în amenajările interioare?
Sursa: Shutterstock
 
Designerii recomandă utilizarea texturilor lucioase și transparente în culoarea anului 2023, deoarece acestea îi pot amplifica strălucirea și impactul, oferind un aspect sofisticat și elegant. Pielea magenta prezintă un contrast deosebit între textura netedă a suprafeței și intensitatea culorii. Un fotoliu accent sau chiar o canapea din piele Viva Magenta sunt elemente de design care pot adăuga rafinament în orice decor. 
 
Aspectul metalic sau sablat al pereților vopsiți cu vopsea decorativă cu efecte adaugă un plus de textură și dimensiune încăperii. În contrast, țesăturile aspre și texturate, precum catifeaua sau lâna, adaugă o senzație de confort și căldură unei încăperi, creând un echilibru perfect cu intensitatea culorii. 
 
 
 

Culoarea anului 2023 în stilurile de design interior

 
Culoarea anului 2023 Viva Magenta: cu ce o combini în amenajările interioare?
Sursa: Shutterstock
 
Culoarea anului 2023, Viva Magenta, poate fi integrată în stilurile de design interior într-o varietate de moduri, oferind un plus de personalitate și energie.
 
În stilul minimalist, Viva Magenta poate fi încorporată prin accente discrete, cum ar fi perne decorative, tablouri sau obiecte de artă. Aceste elemente adaugă un strop de culoare într-un spațiu curat și simplu, fără a compromite estetica minimalistă.
 
Inclusă într-un decor boho-chic va pune în valoare elementele naturale și vintage specifice, dându-le un aer exotic și vibrant. Covoarele țesute manual, perdelele din mătase în culori vii, păturile cu texturi aspre în nuanțe magenta vor adăuga o notă de căldură și confort.
 
Viva Magenta poate fi integrată și în decorurile industriale, unde predomină tonurile de gri, negru și bleumarin. Expune tablouri sau ilustrații în care se regăsește culoarea anului pe pereții din cărămidă expusă sau beton și vei adăuga un element vizual interesant care va sparge monotonia unui spațiu industrial.
 
În stilul Art Deco, cunoscut pentru utilizarea formelor geometrice precise și culorilor puternice, Viva Magenta este ușor de integrat. Optează pentru texturile lucioase în această culoare, deoarece vor completa foarte bine aspectul strălucitor și luxos al acestui stil.
 
Culoarea anului 2023, Viva Magenta, reprezintă o alegere trendy și energizantă pentru amenajările interioare. Combinată cu nuanțe complimentare și materiale potrivite, această culoare poate aduce un plus de personalitate și stil în orice spațiu.