Sursa: Shutterstock
O cameră de baie curată și armonioasă contribuie la starea generală de bine și la confortul zilnic. Mucegaiul, umiditatea excesivă și aspectul neplăcut pot afecta nu doar estetica băii, ci și sănătatea ta și a familiei tale. Astfel, în acest context, vom explora 20 de idei inovatoare și practice pentru proiectele tale de amenajări băi, pentru a transforma acest spațiu într-un colț al relaxării și sănătății. De la opțiuni de design inteligente până la soluții eficiente în prevenirea mucegaiului, vei descoperi cum să faci din baie un loc plăcut și benefic pentru bunăstarea ta.
Nu este o noutate faptul că băile au tendința de a dezvolta mucegai din cauza umidității ridicate. Cu toate acestea, există o serie de metode eficiente pentru a preveni mucegaiul în baie.
1) Utilizează vopsele antimucegai
Optează pentru vopsele lavabile premium albe, ce conțin ingrediente speciale care inhibă dezvoltarea mucegaiului și a altor organisme similare. De exemplu, vopseaua lavabilă de la April91, Passiflora Baie și Bucătărie, împiedică formarea condensului și are o lavabilitate excelentă.
Sursa: Shutterstock
2) Alege mobilier rezistent la umiditate
Acest mobilier este o alegere excelentă pentru amenajări de băi cu duș. Fabricat din materiale speciale care nu absorb apa, mobilierul optim reduce riscul dezvoltării mucegaiului.
3) Completează amenajarea băii cu covorașe
Orientează-te cptre cele din silicon, cauciuc, bambus tratat și alte materiale rezistente la mucegai. Acestea nu permit dezvoltarea mucegaiului și pot fi ușor curățate și uscate.
4) Folosește elemente naturale
Lemnul sau piatra contribuie la crearea un mediu relaxant și autentic. Aceste materiale aduc o notă de naturalețe și echilibru, mai ales într-o amenajare de baie cu duș walk-in.
5) Instalează un sistem de ventilație eficient
Ventilarea corectă este esențială pentru a preveni acumularea de umiditate și, implicit, dezvoltarea mucegaiului în baie.
Sursa: Shutterstock
Dacă îți dorești ca amenajarea băii cu cadă să-ți contureze un spațiu intim și estetic, inspiră-te din sugestiile noastre.
6) Creează un perete accent
Începe prin a finisa un perete cu vopsea lavabilă premium Decorative Effect. Optează pentru Effect Passiflora, datorită aspectului lor modern, metalic care evidențiază cu ușurință orice zonă sau obiect dorești să pui în valoare. Nu uita să aplici în prealabil un grund compatibil cu vopseaua și să respecți timpul recomandat pentru uscarea totală, de 24 de ore.
7) Stratifică luminile
Pe lângă lumina rece, de lucru, din zona chiuvetei și a oglinzii, adaugă lumini difuze, care imită lumina naturală, sau cu intensitate reglabilă. Acestea pot contribui la crearea unei atmosfere relaxante. De asemenea, poziționează corpurile de iluminat strategic pentru a evidenția anumite elemente ale amenajării băii, dacă dorești să evidențiezi oglinda sau peretele accent.
8) Adaugă plante
Ghivecele cu plante verzi pot aduce o notă de prospețime și naturalețe în baia cu cadă. Fie că le așezi pe pervazul ferestrei, pe rafturi sau în ghivece suspendate, plantele contribuie la crearea unui spațiu relaxant. În amenajarea băii, optează pentru Lady Palm (Rhapis excelsa), una dintre plantele despre care NASA a descoperit că pot curăța aerul de benzen, formaldehidă și tricloroetilen.
9) Încearcă aromaterapia
Aromaterapia este o altă modalitate de a crea un mediu relaxant. Lumânările parfumate sau difuzoarele de uleiuri esențiale pot adăuga o notă plăcută din punct de vedere olfactiv. Fă loc în baie unui difuzor de uleiuri și te vei bucura de o stare de bine și calm.
10) Optează pentru textile de calitate
Prosoapele de baie pufoase și covorașele moi îți respectă pielea și completează atmosfera relaxantă pe care ți-o dorești într-o amenajare de baie cu cadă. Investește în materiale absorbante și delicate, în culori care se armonizează cu paleta cromatică a băii.
Sursa: Shutterstock
Provocarea principală în proiectele de amenajări baie o reprezintă spațiul redus, frecvent în blocurile recent construite. Chiar și așa, un spațiu mic, ingenios amenajat, va fi întotdeauna preferat în detrimentul unuia mare și haotic.
Iată încă 10 idei de amenajări baie cu duș sau cadă, de apartament:
11. Utilizează eficient culorile și iluminatul
Culorile pastelate sau neutre, precum bej, gri, alb sau albastru deschis, pot crea un spațiu relaxant și calmant. În ceea ce privește iluminatul, maximizează lumina naturală, dacă este posibil, și montează atât surse de lumină artificială rece (la chiuvetă), cât și caldă.
12. Mobilierul și accesoriile
Pentru a menține un aspect curat și organizat, montează dulapuri și rafturi de perete, agață un suport cu buzunare pe ușă, așază un coș impermeabil pe pervazul ferestrei pentru depozitarea diverselor prosoape și obiecte de cosmetică și igienă.
13. Amplifică vizual baia mică
Dacă baia este de dimensiuni reduse, există câteva trucuri pe care le poți folosi pentru a crea iluzia de spațiu mai mare. Utilizează oglinzi mari, montează plăci de gresie sau faianță de dimensiuni mari sau optează pentru o cabină de duș cu pereți transparenți în locul celor cu geamuri sablate.
14. Înlocuiește bateriile sanitare cu unele albe
Aceasta este o idee simplă, dar foarte eficientă pentru a oferi un aspect modern și curat băii. Bateriile sanitare albe se potrivesc cu aproape orice schemă de culori și design.
15. Alege un element central
Acesta poate fi o cadă de baie elegantă, freestanding, un lavoar din piatră sau chiar un perete decorat cu vopsea decorativă fină, sidefată. Un astfel de element central poate deveni punctul de interes al băii și poate aduce un plus de stil și eleganță.
16. Optează pentru obiecte sanitare suspendate
Lavoarul sau toaleta suspendate creează iluzia unui spațiu mai mare în baia de apartament, deoarece privirea poate trece nestingherită pe sub acestea. În plus, absența obstacolelor permite o curățare mai ușoară a podelei.
17. Alege o oglindă de baie cu LED
Oglinda cu LED nu doar că adaugă un plus de stil băii, dar și asigură o iluminare adecvată, fiind extrem de utilă pentru machiaj sau pentru alte activități care necesită o iluminare bună.
18. Utilizează culori deschise, dar nu uita de contrast
Culorile deschise pot face o încăpere să pară mai mare și mai luminoasă, însă este important să se adauge și câteva elemente de contrast pentru a evita un aspect monoton. Integrează la nivelul accesoriilor textile o pată de culoare pentru un plus de dinamism în amenajarea băii de apartament.
19. Instalează un calorifer cu bară de prosoape
Un astfel de calorifer încălzește baia și oferă un spațiu pentru a agăța și usca prosoape, contribuind astfel la menținerea igienei în încăpere.
20. Coordonează cromatic bateriile sanitare și accesoriile de baie
Pentru a obține un aspect unitar și armonios, este important să alegi baterii sanitare și accesorii de baie care să se potrivească cromatic. Vei obține un aspect coerent și organizat.
Aceste 10 idei simple pot transforma orice baie de apartament într-un spațiu elegant, funcțional și relaxant. În cele din urmă, amenajarea băii este o oportunitate de a exprima stilul personal și de a crea un spațiu în care te simți confortabil și relaxat.
De la soluții simple, dar spectaculoase, până la trucuri ingenioase pentru o baie impecabilă și aspectuoasă, ți-am oferit numeroase sugestii menite să transforme acest spațiu într-o oază de relaxare și funcționalitate. Explorează site-ul nostru și descoperă o gamă variată de produse pentru casa ta!